Statsministern: Sparåtgärder kan inte undvikas, men de kommer senare

Statsminister Sanna Marin säger att regeringen i det rådande läget fokuserar på att minimera coronavirusets skador på hälsan och ekonomin. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) fick frågor om bland annat UPM:s stängningsplaner i Jämsä under en träff med politiska journalister. Enligt Marin kom hennes uppgifter om lönsamheten bland annat "direkt från fabriken".

Sanna Marin fick frågor om sina tidigare uttalanden, där hon ventilerade sin uppfattning att Kaipolafabriken skulle ha varit lönsam, när hon träffade föreningen Politiska journalister på tisdagen. Det har väckt frågor om vilken slags information hon haft om en enskild enhet inom bolaget.

– Jag tar inte ställning till enskilda kvartal, ett börsbolag vet alldeles säkert bättre om sitt aktuella läge, men den uppgift jag haft har varit att den varit lönsam på sikt. Min fråga var om det var nödvändigt att stänga den precis nu. Ett börsbolag tar förstås beslut utifrån sina egna utgångspunkter och efterfrågan på papper på lång sikt inverkar säkert. Men jag efterlyste ett gemensamt ansvar också från företagen, vare sig de är börsbolag eller andra, sade Marin.

– Mina uppgifter bygger på vad jag hört dels från löntagarsidan, dels direkt från fabriken, sade Marin på frågan varifrån uppgifterna kommit.

– Jag har också frågat om detta av UPM:s företrädare i Jämsä, som heller inte bestred att fabriken varit lönsam, sade Marin som ändå formulerade sig så att hon talade om "varit".

– Själv känner jag mest oro för alla de människor som blir utan jobb, och regeringen kommer att göra allt för att skapa nya näringar på området. För det behövs också vilja från UPM:s håll.

Sanna Marin säger att det samtidigt också kommer goda nyheter, "till exempel från Åbohållet".

Hon syftar på läkemedelsföretaget Bayers beslut att investera 35 miljoner i produktionen av preventivmedel i Åbo.

– Det kommer att komma dels dåliga nyheter, dels goda nyheter, och jag hoppas de goda blir fler.

Näringspolitiken kommer att vara ett diskussionsämne dels under budgetförhandlingarna som pågår fram till den slutliga budgetmanglingen nästa vecka, dels också under de två kommande månaderna då Finland ska göra upp en plan för användningen av EU:s återhämtningsfond.

Färdig plan i slutet av oktober

För Finlands del är det fråga om drygt tre miljarder, varav minst en tredjedel ska vikas för grön tillväxt. Andra fokusområden är digitalisering, forskning och utveckling, men också en aktiv sysselsättningspolitik, säger Marin. Det sistnämnda är något som finns i EU:s landsrekommendation för Finland i den så kallade planeringsterminen, det vill säga EU:s samordning av finanspolitiken.

– Vi behöver en bred planering där företagen är med, så att vi får en plan med verklig effekt. Det ska inte bli ett lapptäcke av projekt som drar åt olika håll av politiska eller regionpolitiska skäl, utan helheten måste ha en effekt.

– Tanken är att planen ska presenteras för riksdagen redan i slutet av oktober, säger Marin om tidtabellen.

Återhämtningsfonden kan användas till exempel för övergången från torvbränning andra uppvärmningsformer, säger Marin.

"Sparåtgärder kan inte undvikas"

Statsministern sade att även om hela regeringsprogrammet inte skrivs om, så finns det skäl att granska den ekonomiska politiken efter allt som hänt.

– Vi kommer sannolikt att behöva anpassa också utgifterna. Men tiden är inte nu, på grund av det rådande konjunkturläget, säger Marin.

I det rådande läget fokuserar regeringen på att minimera skadorna av coronaviruset på hälsan och ekonomin – och det finns beredskap för fler tilläggsbudgetar om det igen skulle drabba företagen hårt, säger hon.

– Men under de kommande åren kan vi inte undgå att vi har ett uppdrag att balansera budgeten framför oss, och att fatta beslut om det när konjunkturen tillåter. Utgiftssidan ska öppnas upp, men när det sker går inte att avgöra, säger Marin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning