Regeringen kör i snigeltakt – förhandlingarna fortsätter på måndagen

Statsminister Sanna Marins uppgift är att lotsa fram en samsyn mellan de fem regeringspartierna. Hon säger att läget har försvårats sedan förhandlingarna avbröts i fredags. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Regeringens halvtidsöverläggningar fortsatte resultatlösa hela söndagen. Statsminister Sanna Marin uppger att de fortsätter under måndagen.

Regeringens halvtidsöverläggningar pågick i tio timmar på söndagen, men gav inga resultat. När statsminister Sanna Marin (SDP) lämnade Ständerhuset strax före klockan 22 bekräftade hon uppgiften att förhandlingarna fortsätter på måndagen.

Egentligen skulle allt ha varit klart i torsdags, men meningsskiljaktigheterna mellan partierna är stora. Marin ville inte på söndagskvällen uppskatta hur länge det dröjer innan man når resultat.

Trots att partiordförandena var förtegna om förhandlingarnas innehåll kunde man ana en strimma ljus i tunneln på söndagskvällen.

– Jag tycker att vi har gått genuint framåt, sade undervisningsminister Jussi Saramo (VF) när han lämnade Ständerhuset.

– Vi har diskuterat hela dagen och vi fortsätter med det i morgon, i konstruktiv anda. Det rör på sig i rätt riktning, sade SFP:s ordförande justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Det antyder att regeringen kan vara på väg att nå en samsyn om den största tvistefrågan som gäller hur snabbt staten ska återgå till budgetramen efter coronakrisen.

En regeringskälla uppger för HBL att det inte känns särskilt sannolikt att något parti skulle marschera ut och regeringen falla.

– Jag tror knappast det efter att vi har suttit så här länge.

Andra regeringskällor bekräftar för Helsingin Sanomat att den största tvisten gäller rambudgeten och då statens utgifter för år 2023. Sanna Marin hade tidigare föreslagit att ramen skulle få överskridas med 850 miljoner euro. Enligt HS kräver Centern att man skär några hundra miljoner (men under 500 miljoner) euro av det beloppet.

Det skulle antagligen ske i form av att minska på kommunernas statsandelar.

Enligt HS fanns det på söndagseftermiddagen inget beslut i torvfrågan. Centern vill stödja torvindustrin med skattelättnader, men De gröna går inte med på det. De föreslår i stället att företagarna ska kompenseras med omställningspengar.

Alla måste flexa

Sanna Marin efterlyste flexibilitet och kompromissvilja från alla partier när förhandlingarna återupptogs på söndagsförmiddagen.

– Jag måste erkänna att läget är mycket svårt, sade Marin som hade diskuterat bilateralt med de fyra andra partiledarna under lördagen.

Avsikten med lördagssamtalen var att hon skulle identifiera partiernas smärtpunkter i nyckelfrågorna för att kunna ta fram ytterligare ett kompromissförslag som bas för de fortsatta förhandlingarna. Det lyckades inte eftersom ståndpunkterna var oförenliga.

– Jag är inte särskilt hoppfull. Det är svårt att finna en lösning om alla partier inte har viljan till det. Men vi ska fortsätta i dag och jag gör mitt bästa för att finna en lösning som alla kan godkänna, sade Marin på förmiddagen.

Marin beklagade att alla partier inte visat nödvändig kompromissvilja.

– I en fempartiregering krävs att man hittar lösningar som passar alla fem. Ett enda parti kan inte definiera utgången.

Inför söndagen hade regeringen enligt statsministern fastnat i ett antal svåra frågor, "kanske ideologiska, men också frågor som vissa har svårt att flexa kring", som hon uttryckte det.

– Men för att vi ska finna en samsyn måste man flexa, man måste ha kompromissförmåga, sade hon.

Marin tillstod att sysselsättningen och de offentliga finanserna är två stora frågor på bordet.

– Och så har vi torvfrågan som är oerhört svår. Det är en mycket principiell och mycket stor fråga för vissa partier.

Inte som regeringsförhandlingar

Finansminister Matti Vanhanen (C) sade i lördags att halvtidsöverläggningarna den här gången påminner om regeringsförhandlingar eftersom coronapandemin har ställt upp och ned på samhället. Sanna Marin delar inte den uppfattningen.

– Vi har inte så många frågor på bordet att man kunde likna de här överläggningarna vid regeringsförhandlingar, men kanske förhandlingspositionerna är alltför låsta. Vi borde klara av att lösa de här frågorna tillsammans. Alla måste komma emot, alla måste visa kompromissvilja.

Centerns ordförande Annika Saarikko målade i lördags bilden av att hennes parti är det enda i regeringen som anser att man måste återgå till den tidigare spikade budgetramen efter coronakrisen. Anna-Maja Henriksson påpekade på söndagen att SFP tänker likadant.

– Men nu pratar vi om hur vi ska återgå till den. Det finns alla möjligheter att hitta lösningar bara alla parter vill det, sade Henriksson.

Sanna Marin sade att hon är beredd att ta fram fler kompromissförslag för att nå en lösning.

– Men om andra [partier] inte har viljan kan jag inte forma en gemensam vilja.

Marin avbröt förhandlingarna på fredagskvällen då det var uppenbart att hennes dåvarande kompromissförslag inte skulle kunna fungera som grund för en gemensam lösning. Förhoppningen var att lördagens samtal skulle ha hjälpt henne vidare, men:

– Förhandlingsläget har försvårats sedan i fredags, sade hon på förmiddagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning