Statsministern: Bara absolut nödvändiga arbetsresor kan komma att tillåtas

Statsministern vill se hårdare tag vid gränserna för att förhindra och fördröja den nya coronavarianten som sprids mångfaldigt snabbare än den gamla. Bild: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

De allt mer smittsamma virusstammarna har skrämt upp inte bara epidemiologerna utan också regeringen som nu skissar på betydligt hårdare inreseregler för att stoppa mutationerna vid gränserna.– Det är möjligt att bara absolut nödvändiga arbetsresor över gränsen tillåts, säger statsminister Sanna Marin (SDP).

En kraftig åtstramning av gränstrafiken finns på ritbordet då regeringen i kväll tar del av en färsk epidemiologisk översikt och funderar på hur man ska stoppa och bromsa de nya betydligt smittsammare virusstammarna.

Statsminister Sanna Marin (SDP) var allvarlig då hon på onsdagskvällen anlände till Ständerhuset för överläggningar med de andra regeringskollegerna.

– Vi överväger skärpningar i gränstrafiken så att endast absolut nödvändig arbetstrafik skulle tillåtas. Dessutom ska testningen vid gränserna utökas och karantäner användas om det ses som nödändigt, säger Marin och tillägger att karantänsbeslut förstås tas lokalt av de ansvariga smittskyddsläkarna.

Ett problem som fått uppmärksamhet de senaste dagarna är testningen av färjpassagerare. Vid flygplatserna fungerar testningen av inresande förhållandevis bra. Samtidigt som testningen i hamnarna lämnar mycket att önska. Ett problem är att utländska arbetare som anländer med färja, undviker att ta det frivilliga testet. Anledningen är att ett positivt testresultat skulle innebära inkomstbortfall för dem då de inte som utlandsboende har rätt till karantänsersättning via FPA.

Irland skräckexemplet

De nya virusstammarna som sprids betydligt snabbare än den gamla varianten är anledningen till regeringens oro.

– Även om vi fick kännedom om mutationerna först i december kan det hända att den nya varianten redan tidigare kom till Finland, säger Marin och ger Irland som varnande exempel. Ännu för en månad sedan hade Irland en bättre coronasituation än Finland, men sedan började viruskurvan peka spikrakt uppåt som en följd av det muterade viruset.

– Det är bättre att ingripa tidigare än senare. Och nu är det inte läge att luckra upp de gällande restriktionerna, säger statsministern i en hälsning till de lokala beslutsfattare som till exempel skulle vilja öppna upp fritidsverksamhet för barn och unga.

Enligt statsministern är det fullt möjligt att det nu tvärtom kommer att behövas åtstramningar.

Enligt Marin väntas inga beslut ännu i dag, utan avsikten är att förbereda beslut inför nästa vecka.

Hennes förtrogna, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), hade dock en lite annan hälsning då hon som sista minister, försenad anlände till överläggningarna:

– I dag ska vi förhoppningsvis fatta beslut, säger Kiru.

Hotet från den nya virusstammen har åter aktualiserat möjligheten att regeringen tar i bruk beredskapslagen.

– Vi är inte där än, men vi diskuterar och jag utesluter ingenting. Det är ett alternativ. Om hälsovårdsmyndigheterna anser att risken är så stor att paragraferna behövs, måste det beslutet fattas, säger Marin.

En annan fråga vid regeringens överläggningar är hur man ska stödja den hårt drabbade kultur- och evenemangsbranschen.

– Kultursektorn har lidit stort och nu är det viktigt att vi ger den en handräckning, säger kommunikationsminister Timo Harakka (SDP).

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) vill diskutera restriktionerna i förhållande till dem som drabbas.

– Det är läge att se över prioritetsordningen. Det strider mot mångas rättsuppfattning att barerna är öppna samtidigt som många barn inte kan gå till skolan. Den här diskussionen måste vi föra, säger Ohisalo.

Vapaavuori besviken

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori var inte sen med att kommentera regeringens förhandlingar och statsministerns antydningar om att det inte är läge att luckra upp restriktionerna.

– Om regeringen anser att den brittiska varianten förhindrar barn och ungas hobbyer, är det lätt hänt att fritidsverksamheten inte kan öppna på flera månader. Om det är vad regeringen anser, ska den säga det rakt ut och ta ansvar för sitt beslut, skriver Vapaavuori på Twitter.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp ska ännu den här veckan ta ställning till om det finns förutsättningar att öppna upp inomhusfritidsverksamhet för barn och unga.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning