Statsminister Marin: Uppluckrade begränsningar betyder inte att epidemin är över

Statsminister Sanna Marin (SDP) hoppas att finländarna fortsätter agera ansvarsfullt trots att begränsningar luckrats upp. Foto: Erik Sandström/SPT Bild: Erik Sandström/SPT

Begränsningar kan återinföras om så behövs, men priset för dem är högt. Därför uppmanar statsminister Sanna Marin (SDP) finländarna att fortsättningsvis vara noga med avstånd och handhygien.

Statsminister Sanna Marin (SDP) påminner finländarna via Twitter om att uppluckringen av olika begränsningar inte betyder att Finland nu skulle vara coronafritt.

Marin skriver att det fortsättningsvis finns en risk för att epidemin tar fart igen och den risken bör alla hålla i minnet i vardagen. Regeringen litar på att alla som anländer hem till Finland från ett land där epidemiläget är sämre själva agerar ansvarsfullt och sätter sig i frivillig karantän i två veckor.

– Om du endast vistas i hemlandet eller i ett land med motsvarande lugnt epidemiläge så kan du som frisk gå till arbetet, utnyttja servicetjänster och träffa exempelvis vänner och släktingar. Har du däremot någon form av influensasymtom ska du undvika fysiska kontakter och ta ett coronatest, skriver Marin.

Hon påminner också om att begränsningar kan återinföras om så behövs. Priset för begränsningarna är ändå högt och därför uppmanar Marin alla att komma ihåg handhygienen och säkerhetsavstånden, speciellt då man är i kontakt med personer utanför ens närkrets.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning