Statsminister Marin oroad över läget: "Vi står inför fas två"

Statsminister Sanna Marin är oroad över de muterade virusvarianternas spridning. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

En oroad statsminister anlände till regeringens förhandlingar på onsdagskvällen. Sanna Marin (SDP) tror att diskussioner om följande coronafas kan bli aktuella redan nästa vecka.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att regeringens linje är att det nu inte finns skäl till att luckra upp några begränsningar.

Marin tror inte att det räcker länge innan regeringen står inför att fatta beslut om ifall hela landet ska övergå till fas två, vilket innebär att de striktaste begränsningarna införs i hela landet.

– Då man blickar på dagens coronasiffror så uppskattar jag att vi ganska snart kommer att vara i det läget att vi för en diskussion om att övergå till fas två. Detta beslut kan vara på regeringens bord fort, om inte redan nästa vecka så inom några veckor, sade Marin då hon anlände till Ständerhuset för regeringens förhandlingar på onsdagskvällen.

Marin fick frågan om hur hon ser på att huvudstadsregionens städer tidigare på onsdagen meddelade att de i februari kommer att börja tillåta vissa inomhusaktiviteter för barn och unga.

– Jag har ännu inte hunnit fördjupa mig i beslutet, men regeringens linje är att det nu inte är skäl att luckra upp begränsningar. Jag vill inte kommentera beslutet innan jag fördjupat mig i det, sade Marin.

Läs också: Huvudstadsregionen öppnar begränsad hobbyverksamhet för barn och unga

Nytt lagförslag förbereds

Marin är ytterst oroad över de muterade virusvarianterna som sprider sig runtom i Europa.

Hon tackar finländarna för att de har orkat följa rekommendationerna så väl. Däremot är hon orolig över att resenärer fortsättningsvis tackar nej till coronatester exempelvis i hamnarna.

Regeringen förbereder ett lagförslag som skulle möjliggöra skärpta restriktioner vid landets gränser, men i nuläget tillåter Finlands lagstiftning inte att man tvingar alla resenärer till coronatest. Endast ansvariga smittskyddsläkare kan i nuläget besluta att en person som anländer till Finland måste coronatesta sig eller sitta i karantän.

Regeringen försökte få igenom ett liknande lagförslag som skulle tillåta skärpta krav vid gränserna i höstas. Då gick förslaget inte igenom i riksdagen, men enligt Marin verkar det nya lagförslaget nu också stödjas av riksdagen.

Innan lagförslaget fått grönt ljus finns enligt Marin andra metoder för att hindra att viruset sprids över landsgränser.

– Ett alternativ kunde vara att rederier och flygbolag skulle kräva ett negativt coronatest av passagerare. Jag har den här veckan diskuterat med Estlands nya premiärminister Kaja Kallas hur vi tillsammans kunde gå vidare på den här frågan, sade Marin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning