Statsminister Marin om al-Hol: "Det är klart att den här typens situationer medför risker"

Statsminister Sanna Marin (SDP) kommenterade hemtagningen av finländska medborgare från lägret al-Hol i Syrien på måndagen. – Det är klart att den här typens situationer medför risker men vår skyldighet är att agera så att barnens rättigheter förverkligas. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

–  Vår skyldighet är att agera så att barnens rättigheter förverkligas, säger statsminister Sanna Marin om hemtagningen av finländare från lägret al-Hol i Syrien.

Statsminister Sanna Marin (SDP) ville på måndagen inte bedöma hur stor eller liten säkerhetsrisk de finländska kvinnor som under veckoslutet fördes hem från lägret al-Hol i Syrien eventuellt medför för Finland.

Två finländska kvinnor och sex finländska barn från al-Hol anlände till Finland på söndagen. Kvinnorna hamnade i al-Hol efter att terrororganisationen Islamiska staten besegrades.

–  Det är klart att den här typens situationer medför risker men vår skyldighet är att agera så att barnens rättigheter förverkligas, sade Marin när hon träffade medierna utanför Riksdagshuset på måndagseftermiddagen.

Marins presskonferens direktsändes av flera medier. Statsministern ville inte precisera hurudana risker som eventuellt kan uppstå som en följd av att de finländska medborgarna fördes hem från al-Hol.

–  Jag gör inte sådana bedömningar. Säkerhetsmyndigheterna har bättre förutsättningar att kommentera detta.

Marin sade att hon inte vet när de finländska medborgare som fortfarande befinner sig i al-Hol eventuellt kan föras till Finland. Hon sade att Utrikesministeriets specialrepresentant Jussi Tanner gör individuella bedömningar av de finländska medborgarnas situation i lägret.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning