Sveriges statsminister Stefan Löfven har lagt sin röst

Utanför statsministerbostaden Sagerska huset i centrala Stockholm möttes Stefan Löfven av svenska och utländska journalister när han gick ut för att rösta.– Det här valet handlar om anständigheten och vi står för anständighet, säger Löfven efter att ha lagt sin röst.

Stefan Löfven får frågan om han har sovit gott i natt.

– Jajemän, svarar statsministern och passar även på att varna för Sverigedemokraterna som han kallar "a racist party" när han får en fråga av en utländsk reporter.

Några kilometer därifrån i Bredäng i sydvästra Stockholm träffar TT:s utsända reporter familjen Jammeh Grozev som är är glada på valdagen.

– Det var inget svårt beslut, jag bestämde mig för längesen, säger Marko Grozev.

– Inte jag, jag bestämde mig efter slutduellen igår, säger Josefine Jammeh.

Även barnen Nicole, 2 år, och Leo 3,5, har fått röstkort.

– Jag vill också rösta, säger Nicole Jammeh Grozev.

Marko Grozev och Josefine Jammeh tillsammans med barnen Nicole och Leo. Bild: TT/Elisa Amorelli

Dåligt valväder i Göteborg

I Göteborg har valdagen inletts med ett klassiskt ösregn. Men det hindrar inte att det är en stadig ström av väljare till vallokalerna. I en vallokal i centrala Göteborg har Adam lagt sin röst.

– Jag röstade för det som är bäst för studenterna. Jag har kollat vad partierna tycker och brukar tycka likadant som ungdomarna, säger han.

Allt fler förtidsröstar

I år är det totalt 7 492 837 svenskar som är berättigade att rösta i riksdagsvalet. Det är en ökning gentemot förra valet 2014, då samma siffra uppgick till 7 330 4322 personer.

Sverige ligger på en jämförelsevis hög nivå vad gäller valdeltagande. I förra valet röstade 85,81 procent av svenskarna, vilket var en ökning gentemot valet 2010, då valdeltagandet landade på 84,63 procent.

Allt fler väljer att förtidsrösta i stället för att vänta till valdagen. På söndagen hade Valmyndigheten registrerat 2 667 869 förtidsröster. Fortfarande har några av lördagens förtidsröster inte rapporterats in och siffran förväntas överstiga 2014 års siffra på 2 672 615 förtidsröster, vilket motsvarade 42 procent av de röstande. Vid valet 2002 röstade totalt 1 615 000 personer i förtid.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00