Statsminister Antti Rinne om skottlossningen i Borgå: Tyder på en allvarlig förändring i samhället

Statsminister Antti Rinne (SDP) beskriver våldet mot polisen som ytterst allvarligt och oförlåtligt. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Statsminister Antti Rinne beskriver våldet mot polisen som ytterst allvarligt och oförlåtligt. Också inrikesministern och justitieministern fördömer våldsdådet.

Statsminister Antti Rinne (SDP) kommenterade skottlossningen mot två poliser i Borgå natten till söndag i programmet Statsministerns frågetimme på söndagseftermiddagen.

– Det här tyder på en allvarlig förändring i samhället, att man attackerar polisorganisationen som beskyddar alla medborgare.

Rinne säger att regeringen har noterat behovet att öka antalet poliser. Antalet poliser kommer att höjas för första gången på 10 år.

Rinne konstaterar att poliserna som skadades tursamt nog hade en tillräcklig skyddsutrustning som kan ha förhindrat ännu värre skador.

Statsministerns frågetimme har sänts i 57 år. Rinne är enligt Yle den 25:e statsministern som deltar i frågetimmen.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) tweetade snart efter att nyheten om polisskjutningen i Borgå offentliggjordes och sade att våld mot polisen är våld mot samhället. Ohisalo fördömer dåden och önskar de skadade poliserna god bättring. Samtidigt säger hon att den yrkeskår som står för tryggheten i samhället står inför allt svårare utmaningar och att det är viktigt att garantera polisen bästa möjliga arbetsredskap för att trygga polisens egen säkerhet i arbetet.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson skriver att hon starkt fördömer det våldsdåd som poliserna i Borgå utsatts för.

– En attack mot dem som har i uppgift att skydda oss är alltid synnerligen allvarligt. Jag hoppas de skyldiga hittas och får sitt straff. Mina tankar är hös de skadade och poliserna, deras familjer och arbetskamrater.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning