Statsepidemiolog Tegnell: Fler åtgärder hade behövts i Sverige

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Sveriges Folkhälsomyndigheten, ser nu att fler åtgärder hade behövts för att stoppa smittan. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Alltför många har behövt dö alltför tidigt, och Sverige borde ha gjort mer för att stoppa virussmittan redan från början, säger den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell till Sveriges Radio.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger han till SR och konstaterar att det finns förbättringspotential i det Sverige gjort.

Men mer exakt vilka åtgärder som skulle ha vidtagits kan han inte säga. Det är svårt att veta vad som hade effekt i de länder som satte in fler åtgärder, förklarar han.

– Det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre.

Anders Tegnell säger att det bland annat är de höga dödstalen som fått honom att tänka om, och han medger att för många fått dö för tidigt i Sverige.

– Ja, absolut, säger han.

Ingen plötslig insikt

Däremot, säger han till TT, handlar det självkritiska inte om någon plötslig insikt.

– Intervjun blev lite vinklad, eller de valde att tolka mina citat så. Men man ska vara självkritisk. Det är bra, men jag är inte mer självkritisk nu än jag varit tidigare. Självfallet hade vi inte gjort precis på samma sätt om vi då visste allt det vi vet i dag. Det hade ju varit konstigt. Men så är det alltid när man ser tillbaka i backspegeln.

Vad hade vi gjort annorlunda, i så fall?

– Det betyder förmodligen att vi hade gjort något mer, och att alla andra hade gjort något mindre, exempelvis vad gäller skolstängningar.

Vad hade vi gjort mer av?

– Det hade varit bra med mer testning, framför allt kring äldreboendena.

Borde Folkhälsomyndigheten ha hanterat kommunikationen med äldreboendena annorlunda?

– Det är inte vi som lägger uppdrag på äldreomsorgen, men det är klart att Sverige hade kunnat agera annorlunda. Det här med situationen inom äldreomsorgen är ju ingen ny fråga.

Många kopplar Sveriges höga dödstal till vårt val av strategi, hur ser du på det?

– Det är en svår fråga. Även länder som haft en total lockdown har haft många fall inom äldreomsorgen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning