Statsbegravning för Mugabe nästa helg

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe. Arkivbild. Bild: Hans Paul/Lehtikuva

Begravningen för Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe kommer att hållas på lördag om en knapp vecka. Dagen därpå kommer en gravsättningsceremoni att äga rum, enligt ett pm som sänts till diplomater i huvudstaden Harare.

Mugabe blev 95 år och avled i fredags i Singapore, där han hade vårdats efter att länge haft bräcklig hälsa.

Enligt diplomatmeddelandet kommer det att bli en statsbegravning och den ska hållas i Harares nationalarena. Det framgår dock inte var söndagens ceremoni ska äga rum.

Tidigare under dagen sade regeringstalesmannen George Charamba att Mugabes kvarlevor kommer att anlända till Zimbabwe på onsdag.

Enligt lokala medier förefaller det råda viss oenighet om ceremonierna mellan den zimbabwiska regeringen å ena sidan och Mugabes familj å den andra – men uppgifterna tillbakavisas av Charamba.

I förra månaden rapporterade tidningen Zimbabwe Independent att Mugabe själv låtit förstå att han inte ville bli begravd på den särskilda nationella begravningsplats som är avsedd för "nationens hjältar". Anledningen var att han kände sig förödmjukad över hur han tvingades bort från makten.

I november 2017 tvingade landets militär Robert Mugabe att lämna sin post efter fyra årtionden av auktoritärt styre.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning