Staten, storföretag och universitet startar projektet Index – satsar på 65 000 nya jobb inom dataindustrin

En stor del av de data vi producerar är underutnyttjad, enligt företagen. Nu slår forskare och företag ihop sig för att skapa gemensamma lösningar. Bild: Sofia Westerholm/SPT

En stor del av de data som produceras utnyttjas inte. Bland annat SSAB, Konecranes och Nokia deltar i ett projekt för gemensamma lösningar.

Intelligent Industrys projekt Index (Industrial Data Excellence) samlar företag och universitet för att bygga upp industrin kring data i Finland. Business Finland finansierar programmet och bland annat DIMECC, Konecranes, Cargotec, Nokia, SSAB och Tieto deltar, skriver DIMECC som leder projektet i ett pressmeddelande.

– För att skapa smart industri måste människor och apparater kommunicera smidigt med varandra. Vi kan bara nå ambitiösa resultat genom samarbete, säger Juha Pankakoski, ordförande för Intelligent Industry och Konecranes teknologichef, i pressmeddelandet.

De akademiska samarbetspartnerna är Aalto-universitetet, Tammerfors universitet, Åbo universitet, Helsingfors universitet, Vasa universitet och VTT. Finansieringen är knappt 10 miljoner euro.

– Vi siktar på tillväxt som kan leda till tiotusentals nya jobb. En pessimistisk uppskattning är 25 000 jobb på fem år, en optimistisk är 65 000, säger Antti Karjaluoto, som leder Intelligent Industrys arbete, i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning