Staten lovar stöda de som blir uppsagda av Microsoft

Anställda vid Microsoft Mobile lämnar Esboarenan efter infomötet där det meddelades om uppsägningar. Bild: Vesa Moilanen

Staten lovar att med snabb tidtabell skrida till åtgärder för att hjälpa dem som blir uppsagda av Microsoft. Det lovar både arbetsminister Jari Lindström (Sannf) och näringsminister Olli Rehn (C) i ett gemensamt pressmeddelande.

De säger att regeringen omedelbart också ska utreda huruvida det går att ansöka om finansiering från Europeiska globaliseringsfonden.

Det värsta scenariot som man befarade när Nokias telefoner gick över till Microsofts operativsystem har nu besannats, konstaterade De högre tjänstemännen YTN:s ordförande Heikki Kauppi i ett pressmeddelande.

YTN vädjar till att Microsoft satsar på de uppsagdas framtid genom ett ordentligt omställningsskyddsprogram. Enligt Kauppi har Microsoft under de föregående uppsägningarna skött stödåtgärderna bra.

Antti Palola, ordförande för Tjänstemännens centralförbund STTK, är inne på samma linje som Kauppi. Han säger också att staten bör se till att det finns tillräcklig finansiering för sysselsättningsstödjande åtgärder.

Palola säger att man dessutom bör höja tröskeln för att säga upp av produktionstekniska och ekonomiska skäl och att arbetsgivarens ansvar måste ökas. 

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39