Starkt immunsvar redan efter en Pfizerdos

Redan efter en dos av Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty reagerar kroppen med ett starkt immunsvar, enligt en ny studie. Bild: Johan Nilsson/TT

Redan den första dosen av vaccinet från Pfizer-Biontech resulterar i ett starkt immunsvar. Svaret går att jämföra med det man får efter en naturlig infektion, konstaterar brittiska forskare.

Tre av fyra av de vacciner mot covid-19 som är godkända för användning i EU kräver två doser. Mellan doserna ska det gå ett visst antal dagar eller veckor, varför många frågar sig hur skyddet ser ut efter en dos.

Forskare verksamma vid universiteten i Sheffield och Oxford presenterar nu resultat för ett av dessa vaccin, det från Pfizer-Biontech, som visar att redan efter en dos blir immunsvaret så pass bra, att det kan liknas vid det man får efter en naturlig infektion.

I den aktuella studien, som ännu är opublicerad, analyserades antikroppar och T-celler i blodprover från 237 deltagare. Bland dem som inte hade haft infektionen tidigare var immunsvaret i nivå med en genomgången naturlig infektion, medan immunsvaret bland dem som hade haft sjukdomen var runt sex gånger starkare.

99 procent av deltagarna fick ett bra immunsvar, säger forskarna enligt Reuters.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning