Starkare verifiering krävs vid näthandel

Från och med årsskiftet krävs en allt starkare identifiering vid shopping på nätet. Bild: Pixabay

Efter nyår kan du behöva stärka din identitet ytterligare när du nätshoppar.

Det kan vara bra att bära med sig sina bankkoder eller sin smarttelefon från och med januari 2021. Då går övergångstiden för EU:s andra betaldirektiv (PSD2) ut och det kommer att krävas stark verifiering i all elektronisk betalning.

Direktivet steg i kraft redan i september 2019. En övergångstid till slutet av 2020 gavs ändå för betalningar som sker på nätet.

Stark kundverifiering krävs i princip alltid vid nätbetalning med kredit- eller debitkort. Det betyder att man förutom kortuppgifterna måste verifiera sin identitet med till exempel kodkort, fingeravtryck eller sin smarttelefon.

"Tumregeln är att alltid vara beredd att verifiera sin identitet med kodkort när man nätshoppar", säger Teija Kaarlela från Finlands finans i ett pressmeddelande.

Endast bankkodskort räcker inte för en stark kundverifiering eftersom korten anses vara för lätt att kopiera korten. Parallellt med koderna behövs andra sätt för identifiering. Dessa kan till exempel vara en smarttelefon eller ett lösenord.

En stark kundverifiering baserar sig på att två av följande tre kriterier uppfylls:

1. Information, det vill säga något som endast användaren av betaltjänsten känner till (till exempel en pin-kod eller ett lösenord).

2. Innehav, det vill säga något som endast användaren av betaltjänsten har i sin ägo (till exempel en smarttelefon eller en identifieringsenhet).

3. Identifiering av betaltjänstanvändaren (till exempel fingeravtryck).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning