Stark vilja driver Matintalo framåt – "OS är den största drömmen"

Johanna Matintalo är en av de största skidtalangerna i Finland. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Skidtalangen Johanna Matintalo ser fram emot VM i Seefeld.– Jag har nästan alltid lyckats bra på hög höjd, säger hon.

Johanna Matintalo skapade rubriker förra vintern – och det gick undan i skidspåret. I december spurtslog hon OS-guldmedaljören Charlotte Kalla i Skandinaviska cupen i Piteå. Före OS var gick hon hårt ut och kritiserade landslagsledningen och chefstränaren Reijo Jylhä då hon upplevde att hon blev sidsteppad i uttagningarna till världscupen.

Minst sagt ovanligt för en tjugoettårig landslagsdebutant, som gör sin första säsong i A-landslaget. Men Matintalo är van vid att vara rakt på sak.

– Jag har en stark personlighet, både som idrottare och människa. Jag upplever fortfarande att jag blev felbehandlad och det var bara uppriktigt att säga min åsikt om hur saker ligger till, säger Matintalo till HBL.

Höga målsättningar

Matintalo är en av landets största begåvningar i längdåkning – fast det lika väl kunde ha blivit friidrott. En svår skada för ett par år sedan tvingade den lovande medeldistansaren att göra ett tufft val, mellan löpning och längdåkning. Av allt att döma valde hon rätt.

– Jag upplever att min starka personlighet och min karaktär driver mig framåt mot mina mål. Det ger mig ett slags beslutsamhet och målmedvetenhet, säger hon.

– Jag har höga målsättningar och är också redo att jobba för dem.

FM-guld i friidrott

Friidrottspubliken lärde känna Matintalo redan 2011, då hon som fjortonåring sprang hem FM-silver på 800 meter. Följande år vann hon igen och som sextonåring tog hon FM-guld.

Skadebekymmer och en fjärde plats i JVM i längdåkning 2016 tvingade henne dock att tänka om och den säsongen valdes hon in i B-landslaget i längdåkning. Följande vinter vann Matintalo JVM-silver i skiathlon i Soldier Hollow, USA – och fick sitt elddop i hemma-VM i Lahtis.

– Jag upplever att löpningen har gett mig en stark grund för klassisk stil. Medeldistanserna har också gjort mig van vid höga laktatnivåer och gett mig en stark prestationsförmåga, säger Matintalo, hemma från Pöytis i sydvästra Finland.

Löpningen ger en fördel

När det gäller fysiologiska krav påminner längdåkning mer om medeldistans i friidrott än distans, fastän distanssträckorna tidsmässigt ungefär motsvarar de längre bansträckorna. Hela prestationen är uppdelad i intensiva arbetsmoment med hög laktatnivå i stigningarna, varvat med fysiskt mindre krävande utförsåkning.

– Jag kan fortfarande förbättra min styrka och min snabbhet, men jag tror det kommer att vara en enorm styrka i framtiden att ha en hög prestationsförmåga. Det är svårt att förbättra de här egenskaperna mer i min ålder. Det är bra att ha tränat snabbhet som barn och i tonåren. säger Matintalo.

Tekniken ett hinder

Sprint borde rimligtvis vara en optimal distans för Matintalo, eftersom ett heat tar ungefär 3-4 minuter, lika länge som ett 1 500 meters lopp. Än så länge har hon dock varit bäst på distanssträckor i skidspåret – fast i OS slutade hon på nittonde plats i den individuella, klassiska sprinten.

– Min teknik är fortfarande ett litet hinder för att uppnå min maximala fart. Bara min styrka, snabbhet och teknik blir bättre tror jag mina egenskaper räcker bra till för sprint också.

I masstarter som ofta slutar i en spurtuppgörelse kommer Matintalos egenskaper också till sin rätta. Det syntes förstås i tremilen i Piteå, då hon spurtslog Kalla.

Fokus på styrka

Matintalo har alltså många goda egenskaper, men också mycket att förbättra. Efter att Matintalo vunnit JVM-silver i skiathlon Soldier Hollow berättade hon att hennes taktik var att trötta ut medtävlarna med en kanonhård klassisk sträcka, då hon visste att hennes fristil inte är en styrka för henne.

– Jag har satsat hårt på min fristil, men jag gick inte så mycket framåt förra vintern som vi hade hoppats. Det är någonting som vi tänkt om med min tränare Ville Oksanen, säger Matintalo.

På grund av sin bakgrund som löpare har Matintalo inte heller så mycket styrka som många av hennes skidkollegor. Därför tränar hon en hel del styrka.

– Jag tränar säkert mer styrka än någon annan i landslaget. Det har varit en klar svaghet. Men styrkenivåerna har blivit bättre och den här säsongen blir det aningen mindre styrketräning.

Mycket hög höjd

Förra året tränade Matintalo omkring 750 timmar. Inte dåligt för en tjugoettåring. Men det finns rum att förbättra, fast det inte finns orsak till några stora omvälvningar i träningsupplägget efter den framgångsrika debutsäsongen i landslaget.

– Med lite mindre styrketräning blir det mer tid för en lite större träningsmängd, säger hon.

Landslagets träningssäsong började i maj med ett en vecka långt snöläger på norska Sognefjellet. I juni samlades landslaget i Vuokatti och i juli tillbringade Matintalo, hennes tränare och några andra idrottare ett par veckor på hög höjd i italienska Livigno. I augusti var landslaget dryga två veckor på hög höjd i schweiziska Pontrezina och nästa vecka blir det ett tio dagars läger i nästa vinters VM-terrräng i österrikiska Seefeld.

– Träningen har gått helt enligt plan, men först i vinter vet man hur det egentligen gått.

"Ett mysterium"

Matintalo är inte längre minstingen, då Eveliina Piippo, 20, Susanna Saapunki, 25, och Joni Mäki, 23, tog steget in i A-landslaget den här säsongen.

– Förra året var allt lite nytt och underligt. Men nu känns allt bekant och tryggt, fast en del av tränarna bytts ut.

Den kommande vintern innehåller flera godbitar. I januari: JVM på hemmaplan i Lahtis. I februari och mars: VM i Seefeld.

– Ännu förra vintern var JVM mitt huvudmål och OS bara en bonus. Nu är det tvärtom – siktet är inställt på VM och JVM är bara en bonus, säger Matintalo – som aldrig förut besökt Seefeld.

– Jag missade världscupen förra vintern då jag förberedde mig för JVM i Schweiz. Seefeld är ett totalt mysterium för mig.

Däremot tänker Matintalo inte delta i Tour de Ski. I stället blir det träning och några starter i Skandinaviska cupen – ett upplägg som fungerade utmärkt förra vintern.

Aktuell för stafetten

I VM är Matintalos paradsträcka utan tvekan 10 km klassiskt med intervallstart. Men det är som vanligt många som vill skida just den sträckan och bara fyra finländare som får starta.

– Mitt mål är att ta mig in i laget och nå en så bra placering som möjligt. Jag vill också vara med i stafettlaget – det var nära i Sydkorea.

I OS var Matintalo in i det sista ett alternativ för en av de klassiska stafettsträckorna, men till slut valde chefstränaren Reijo Jylhä att satsa på erfarenhet och beprövade namn. I VM kommer hon sannolikt att vara högaktuell, beroende förstås på vinterns form.

– Det är egentligen svårt att precisera mina målsättningar före de första tävlingarna på snön. Då ser vi hur formen börjar utveckla sig.

Hög höjd

Precis som Soldier Hollow 2016 ligger Seefeld på relativt hög höjd, 1 200 meter över havet. Soldier Hollow är ännu högre, ungefär 1 800 meter över havet. Skidspåren i Sotji-OS 2014 låg på ungefär 1 500 meters höjd, men annars måste man gå så långt tillbaka som till 2006 för att finna ett stort mästerskap i så tunn luft.

- Jag har alltid lyckats bra på hög höjd, förutom i JVM förra vintern då jag var sjuk, säger Matintalo.

– Hög höjd passar mina egenskaper. Min styrka är mer syreupptagningsförmåga än muskler.

Drömmer om OS-guld

Det finns undantag, men oftast är en skidåkare som bäst i tjugofem trettio års ålder. Matintalo darrar inte på rösten när hon talar om sina målsättningar och drömmar.

– Vem skulle nu inte drömma om VM- och OS-guld? VM kommer oftare, men OS har sitt eget värde och sin egen prestige. Att nå framgångar i OS är min största dröm och min främsta målsättning, säger Matintalo.

– Det är OS i Peking 2022 och om allt går bra under de närmaste fyra åren ser jag ingen orsak till att inte kunna vara med och slåss om tätplaceringarna där. Annars så senast om åtta år.

Matintalo utstrålar beslutsamhet. Hon vet vad hon vill – och hon är redo att jobba för att nå dit.

Ålder: 21

Hemort: Pöytis, numera bosatt i Rovaniemi

Förening: Pöytyän Urheilijat

Tränare: Ville Oksanen

Familj: sambo Lauri Vuorinen, också landslagssåkare

Främsta meriter: FM-guld (2013), två FM-silver (2011, 2012) och FM-brons (2014) på 800 meter i friidrott. JVM-silver i skiathlon (2016), tionde plats på 10 km klassiskt i världscupen 2018, 18:e plats på 30 km klassiskt i OS i Pyeongchang 2018.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning