Stark skidåkning gav Mäkäräinen pallplacering

Kaisa Mäkäräinen hade inte ett felfritt skytte, men kompenserade med stark skidåkning. Bild: Lehtikuva-AFP/Joe Klamar

Kaisa Mäkäräinen lämnade enkelt Anastasija Kuzmina och Marte Olsbu Røiseland bakom sig i slutspurten och tog en tredjeplats i jaktstarten i Soldier Hollow.

Kaisa Mäkäräinen hade en händelserik jaktstart i världscupens deltävling i Soldier Hollow, USA. Finländaren startade tvåa, 12 sekunder efter norska Røiseland och hade alla chanser till seger.

Redan vid första skyttet hade Mäkäräinen så gott som åkt i kapp norskan, men orosmolnen började hopa sig då finländaren bommade två skott och dessutom hade problem med att få vapnet tillbaka på ryggen.

Under de tre sista skyttevallarna formades slutstriden. Mäkäräinen jobbade upp sig fint och bommade endast ett ytterligare skott, men avståndet till täten var trots det alldeles för långt. Tyskarna Franziska Hildebrand och Denise Herrmann gjorde sinsemellan upp om segern, medan Mäkäräinen drabbade samman med Kuzmina och Røiseland under de sista två kilometrarna.

Finländaren visade varför hon är en av de starkaste skidåkarna och lämnade utmanarna omedelbart efter sig och drog i väg till en tredjeplats. Tidsskillnaden till Herrmann som tog segern var 16,5 sekunder.

Av de övriga finländarna kom Suvi Minkkinen 50:e och Laura Toivanen 54:e.

Mäkäräinen ligger femma i världscupens totala ställning efter 18 tävlingar. Finland ställer inte upp lag till stafetterna som åks på söndagen, utan börjar förbereda sig inför världsmästerskapen i skidskytte i Östersund 7-17 mars.

1. Denise Herrmann GER 28.03,4 (2 bommar)

2. Franziska Hildebrand GER +4,2 (1)

3. Kaisa Mäkäräinen FIN +16,5 (3)

4. Marte Olsbu Røiseland NOR +27,0 (4)

5. Anastasija Kuzmina SVK +27,0 (4)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning