Stark inledning av Lepistö – "ser bra ut"

Lotta Lepistö trivs bra i sitt nya stall Trek-Segafredo. Bild: Handout/Bruno Sohier

Lotta Lepistö har gjort en stark comeback efter den svåra förra säsongen.

Tre segrar och ytterligare tre podiumplaceringar – proffscyklisten Lotta Lepistö har fått en utmärkt inledning på säsongen i den nya omgivningen i stallet Trek-Segafredo. I etapploppet Healthy Ageing Tour som avslutades i helgen i Nederländerna hade hon till och med ledningen i sammandraget efter de tre första etapperna.

– Under varje etapp låg jag helt där framme och slogs om tätplaceringarna. Landsvägscykeln har gått bra, säger Lepistö.

Välförtjänt tävlingspaus

Lepistö tvingades dock ge ifrån sig den gula ledartröjan under lördagens individuella tempolopp. Under den sista etappen försökte hon och stallkamraterna hjälpa Ellen van Dijk till segern, men nederländaren slutade tvåa.

– Tempoloppet gick inte riktigt enligt manuskriptet, men jag har inte riktigt hunnit träna alltför mycket tempo ännu, säger Lepistö.

Efter tre veckor av intensivt tävlande i Belgien och Nederländerna har hon nu en månads paus från tävling. Tid för att återhämta sig och träna.

Höghöjdsläger

Hon planerar att tillbringa de följande 2,5 veckorna i Andorra tillsammans med sin fästman, proffscyklisten Joonas Henttala. Det blir hennes första höghöjdsläger – någonsin.

– Jag har inte prövat höghöjd förut. Får se om det kan ge mig någon boost. Annars så finns det ännu lite tid före min nästa tävling, säger Lepistö.

Hennes följande tävling är etapploppet Tour of Californa i mitten av maj. Joonas Henttala kommer också att delta i herrarnas Tour of California, för femte gången under sin karriär. För Lepistö blir det första gången.

Kalifornien nästa

Tour of California är ett positivt undantag i den internationella cykelkalendern. Det är tillsammans med bland annat Women's Tour i Storbritannien ett av få lopp där kvinnorna har samma prispengar som männen.

– Det blir lite nytt som omväxling, säger Lepistö.

Efter fem säsonger i Cervelo-Bigla Pro Cycling Team gick Lepistö inför den här säsongen över till det nygrundade Trek-Segafredo Women. Ett av allt att döma lyckat drag. Efter förra säsongen klagade Lepistö över att hon var sliten – och under hela 2018 tog hon bara en spurtseger i internationella sammanhang.

Bättre resurser

I höstas var en av hennes målsättningar att komma tillbaka till den absoluta världseliten och slåss om segrarna igen. Den här säsongen har hon för det mesta varit på rätt ställe vid rätt tillfälle och haft möjlighet att utnyttja sitt vassaste vapen, slutspurten.

– Det är mycket bra atmosfär i laget. Allting är bättre organiserat, budgeten är större, stallet har mera personal, och vi har alltid läkare och fysioterapeuter med oss under lägren, säger Lepistö.

– Tävlingskalendern är förnuftigare uppbyggd. Jag behöver inte delta i varje tävling. Jag har nu också en månads paus för att träna och förhoppningsvis nå en ny level innan säsongen fortsätter.

Åtnjuter förtroende

Trek har en namnstark laguppställning och tonvis av erfarenhet. Sportcheferna Ina-Yoko Teutenberg och Giorgia Bronzini har oräkneliga medaljer och tillsammans 280 segrar i proffslopp och på velodromen.

– Vi har ömsesidigt förtroende. Det går alltid att få råd efter en misslyckad sprint, säger Lepistö.

– Jag har heller aldrig förut haft hela laget att leda ut min sprint. Det har varit ganska coolt.

I det här skedet av förra säsongen hade Lepistö inte en enda seger. Nu har hon redan tre.

Många chanser

Utgångsläget för resten av sommaren är utmärkt. Konditionen och självförtroendet finns där.

– Jag vill ju cykla så bra som möjligt i Women's Tour i juni. Det skulle också vara kul att klara sig i VM, i European Games i Minsk och i EM. Det går förstås inte att vinna allting, men jag vill vara en contender hela tiden, åtminstone en utmanare, säger hon.

Långsiktig plan

Lepistö har dock mera långsiktigare mål än den här sommaren. Hon har så gott som redan säkerställt en plats i OS i Tokyo nästa år.

– Jag ville bygga grundkondisen i skick under den här säsongen för att kunna kruta på nästa säsong. Förra våren var jag ofta sjuk och föll omkull några gånger. Det ville jag undvika, säger hon.

– Det senaste halvåret har varit uppåtgående. Det ser helt bra ut för tillfället.

Ålder: 29

Hemort: Noormarkku, numera bosatt i Vanda och Girona, Spanien.

Familj: fästman Joonas Henttala.

Tränare: Tommi Martikainen

Stall: Trek-Segafredo Women

Största meriter: VM-brons i linjelopp 2015, VM-brons i lagtempo 2015 (Bigla) och 2016 (Cervelo-Bigla) sju FM-guld i linjelopp, fem FM-guld i tempo, seger i vårklassikern Gent-Wevelgem 2017, seger i vårklassikern Dwaars Door Vlaanderen 2017, totalt fem segrar i damernas World Tour och totalt nitton individuella segrar som proffs.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning