Stark finländsk ekonomi syns också i plånboken

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

OP-gruppen förutspår en ljus framtid för den finländska ekonomin. USA:s osäkra handelspolitik är det största orosmolnet.

OP kom i dag med den senaste ekonomiska översikten. Enligt OP:s ekonomer ser framtiden ljus ut. Den växande ekonomin börjar synas i vardagen.

– Den starka ekonomiska utvecklingen syns allt tydligare i hushållens plånböcker. Löntagarnas inkomster stiger snabbare än inflationen. Sysselsättningen förbättras snabbt. Hushållens förtroende för den egna ekonomin är stabilt, säger ekonom Henna Mikkonen i ett pressmeddelande.

Bruttonationalprodukten (BNP) beräknas växa med 2,8 procent i år. Prognosen för nästa år sänks från 2,3 procent till 2,1 procent.

– Vi lämnar mycket tydligt högkonjunkturens startacceleration bakom oss och kan se fram emot en komfortabel tillväxt. Ekonomin växer inte så snabbt som tidigare, men tillväxten är ändå mycket bra just nu, säger OP:s chefsekonom Reijo Heiskanen.

Det största orosmolnet är osäkerhet på exportmarknaden och USA:s handelspolitik. Finlands export har mattats av, men växer fortfarande.

– Hittills har USA:s tariffer inte slagit hårt mot Europa, men om de inför sina planerade tariffer på bilindustrin kan följderna bli drastiska. Handelspolitiken är mycket mer osäker än vad vi är van vid, säger Heiskanen.

Tillväxttakten i den globala ekonomin avtar nästa år, men kommer fortfarande att vara god. Inflationen gör sig så småningom påmind i de flesta länderna.

– Vi räknar med att styrräntan så småningom ska stiga. ECB har sagt att styrräntorna kommer att hållas på den nuvarande nivån ännu nästa sommar. Vi misstänker att styrräntan kommer att stiga tidigare än vad ECB har förutspått, men det är fortfarande tal om måttlig höjning.

Vad innebär det för låntagare?

– Läget är ännu stabilt för låntagare. Den ekonomiska tillväxten märks i privatekonomin. Det kan därför vara bra att förbereda sig på måttliga räntehöjningar redan nu, säger Heiskanen.

Sysselsättningen kommer enligt OP:s ekonomer att öka kraftigt också nästa år, men det är osannolikt att den uppnår lika bra siffror som under årets första halvår.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03