Stänger statsapparat – för att hindra mässlingsepidemi

Barn köar med sina föräldrar för att vaccinera sig. Bild från november 2019. Bild: TT-AP

Samhällsfunktioner och departementens arbete stoppas i mässlingsdrabbade Samoa. Allt fokus läggs på att vaccinera befolkningen och att stoppa epidemin som fortsätter sprida sig i oförminskad styrka.

På den lilla önationen Samoa har regeringen nu beslutat att stänga viktiga samhällsfunktioner och departementen i landet för att komma till bukt med mässlingen som fortsätter skörda offer.

Tidigare har vaccinationsprogrammet riktat in sig på barn men det ska nu utvidgas till alla medborgare som är under 60 år i nationen som har 200 000 invånare.

För att nå målet stängs offentlig service under torsdag och fredag för att offentligt anställda ska kunna delta i vaccinationskampanjen i landet. Endast de som är anställda vid önationens el- och vattenförsörjning kommer att kallas till jobbet, enligt premiärminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

– I den här sortens kris, och i mässlingsepidemins grymma verklighet, måste vi reflektera över hur vi kan undvika en upprepning i framtiden, säger han i ett tal till nationen.

Barn drabbas hårdast

53 personer, varav 48 är barn under fyra år, har avlidit sedan utbrottet startade i mitten av oktober.

Barn med ansiktsmasker väntar på att få vaccin vid en klinik i Apia, Samoa. Bild från november 2019. Bild: TT-AP

Trots att skolor stängts, barn förbjuds delta i offentliga sammanhang och ett akutinsatt omfattande vaccinationsprogram startats för att hejda epidemin sprider sig mässlingen i farlig hastighet. 3 728 fall har identifierats och bara under söndagen upptäcktes 200 nya fall.

Misstro mot vaccinet

Det massiva utbrottet på just Samoa har gjorts möjligt av den låga vaccinationsnivån i landet.

Skepsisen mot vaccinet ökade förra året efter att två små barn som vaccinerats dött. Landets vaccinationsprogram stoppades då tillfälligt. Det visade sig sedan att barnen inte dött av vaccinet utan av andra mediciner som de felaktigt fått men misstron mot vaccinet lever kvar.

– Låt oss arbeta tillsammans för att uppmuntra och övertyga de som inte tror på att vaccin är det enda svaret mot epidemin, säger Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. I ungefär 20 procent av alla mässlingsfall leder infektionen till en eller flera komplikationer.

Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år. Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- och lunginflammation.

Sjukdomen kan i ungefär ett av 1 000 fall kompliceras av en akut hjärninflammation som kan vara dödlig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning