Ständiga angrepp mot Israels ambassad

Bild: Wilfred Hildonen

Vi har den 27 januari i år firat 75-årsminnet av befrielsen av Auschwitz-Birkenau, koncentrationslägret där över en miljon judar mördades.

Ceremonier över minnesdagen har ordnats i stora delar av världen. President Sauli Niinistö deltog i minneshögtiden i Auschwitz 27.1. Han deltog också i en stor global högtid i Yad Vashem, Jerusalem, 23.1 där ledare från 49 nationer samlades. Alla var eniga om att vi inte får glömma det grymma folkmord som vi kallar förintelsen, där totalt 6 miljoner judar fick möta denna djupa förnedring, att detta inte får upprepas och att vi måste motarbeta all form av antisemitism i våra nationer.

Även utrikesminister Pekka Haavisto har i samband med minnesdagen uttalat sig både i Bryssel och i Helsingfors om att vi inte får glömma historien, antisemitiska yttringar eller annan fientlighet mot olika minoriteter.

Därför är det svårt att förstå att israeliska ambassaden i Helsingfors utsätts för ständiga angrepp, nu senast natten 31.1–1.2. Under de senaste två åren har cirka 20 olika angrepp riktats mot ambassaden och också mot den judiska församlingen. Det här är inget som tillhör det finländska samhället eller finländarna, som är goda förespråkare för mänskliga rättigheter. Därför måste vi motarbeta fientlighet mot judar, oberoende av hur de yttrar sig. Antisemitism hör varken till vår kultur eller till vår värdegrund.

Enligt ambassadör Dov Segev-Steinberg känns det otryggt, och att Finland är det sista land man kunde förvänta sig denna sorts förföljelse. Frågan har anmälts till myndigheterna, men det har varit tyst om saken. Inga nödvändiga åtgärder har heller vidtagits, trots att det hör till myndigheternas skyldighet att beskydda ambassadernas verksamhet.

Incidenterna syns på ambassadens kamera som överlämnats till myndigheterna. Nu senast limmades små affischer som föreställde en knytnäve som slår mot en Davidsstjärna. Texten uppmanar till "motstånd mot sionismen": "Sionismia vastaan" och hänvisar till nätsidan "vastarinta.com". Nu är det dags att stoppa denna märkliga aktivitet av extrema grupper. Judarna skall inte behöva vara otrygga i vårt land.

De senaste åren har antisemitismen tyvärr brett ut sig i vårt Europa. Våldsbrott mot judar har skett utan logisk orsak. Hatet riktas mot dem bara för att de är judar. Över 80 procent av judarna i Europa känner sig allt mer otrygga på grund av ökad fientlighet. Därför har allt fler judar immigrerat och lämnat Europa. I dag finns det en nation som tar emot dem, Israel. Ett sådant land saknades att fly till för 75–80 år sedan när Nazityskland härjade, då nästan hela världen teg och inget land ville ta emot judarna.

Ursula von der Leyen, den nyvalda EU-kommissionens ordförande, betonade i sitt tal i december i fjol efter den antisemitiska attacken i Halle i Tyskland: "Antisemitismen är ett gift för vårt samhälle. Det gäller för oss alla att bekämpa, förebygga och utplåna den. Utan judisk kultur skulle det inte finnas någon europeisk kultur. Det skulle inte finnas något Europa utan judarna. EU kommer att fortsätta att bygga på det arbete som redan gjorts, på alla nivåer, genom säkerhetsåtgärder, i utbildningssystem och allmänna debatter."

Bra uttalande! Hoppas att vi får se mera handlingar i praktiken. Jag hoppas att lagstiftare, myndigheter och de som kan påverka opinionen tar sitt ansvar, så att alla kan leva i ett tryggt Europa framöver.

Fredrik Ekholm Honorärkonsul för Israel

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning