Ständig sommartid ska motivera barn till utomhusaktiviteter

Ljusare eftermiddagar under vinterhalvåret skulle enligt medborgarinitiativet motivera barn och ungdomar till att röra på sig mera. Bild: Mostphotos

Medborgarinitiativet om att införa ständig sommartid har nått 50 000 stödförklaringar under valborg.

Den 10 april skapade Ville Niemelä från Lempäälä och Katri Niittymäki från Kangasala ett medborgarinitiativ som inspirerades av Justitieministeriets omröstning i nättjänsten Dinåsikt.fi. Där ansåg majoriteten att Finland ska införa ständig vintertid.

Ville Niemelä däremot anser att vi borde gå in för ständig sommartid.

Enligt Niemelä är rösterna i Justitieministeriets omröstning inte lika pålitliga som i ett medborgarinitiativ. I ett medborgarinitiativ måste man bekräfta sin identitet med bankuppgifter för att visa sitt stöd.

– Dessutom beaktades inte exempelvis Idrottsrådets uttalande om vikten av motion i förslaget och därför kände vi också att ett medborgarinitiativ behövdes, säger han.

Niemelä tvivlade aldrig på att initiativet inte skulle nå 50 000 stödförklaringar, men han blev aningen förvånad över att det gick så fort.

Ungdomars välbefinnande i fokus

Niemelä har länge varit aktiv inom idrott och fritidsaktiviteter för barn och ungdomar. Med hjälp av initiativet vill han öka ungdomars välbefinnande och han tror att sommartiden kan motivera barn till att röra på sig mera.

– Att ungdomar behöver mer motion kan nog alla hålla med om, säger Niemelä.

Niemelä menar att om ständig sommartid skulle införas, skulle dagarna bli lite längre under vinterhalvåret. Ljusa eftermiddagar skulle motivera barn och ungdomar till att leka, spela och röra sig utomhus, i stället för att stanna inomhus på sina smarttelefoner.

– När jag tränar barn och ungdomar i fritidsaktiviteter ser jag en tydlig förändring när vi går mot vintertiden. Motivationen till att ta sig till träningar och andra aktiviteter minskar märkbart när dagarna blir kortare, säger Niemelä.

Hoppas föra diskussionen vidare

Förutom att barn och ungdomar motiveras till att röra på sig lyfts även en tryggare trafik fram i initiativet.

– Det blir tryggare att ta sig till sina aktiviteter om den ljusa tiden blir längre och barn och ungdomar lättare kan uppmärksammas i trafiken, säger Niemelä.

Niemelä vågar inte tro att riksdagen kommer att införa ständig sommartid enbart på grund av medborgarinitiativet. Han hoppas ändå att förslaget utreds noggrant.

– Jag tror att ständig sommartid absolut är det bättre alternativet och jag tror att vi med hjälp av initiativet kan förklara vilka fördelarna faktiskt är, säger Niemelä.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning