På Norra Esplanaden sluts Robert Pauligs cirkel

Pionjär. Robert Paulig påpekar att coffee shop-trenden inte är någonting Robert’s Coffee har importerat, utan själva varit med om att skapa. Bild: Leif Weckström

Vid 70 års ålder förbereder sig kaffeambassadören Robert Paulig för att öppna sin kafékedjas största lokal på paradplats vid Norra Esplanaden.– Det var här min anfader började rosta kaffe på 1750-talet. Nu sluts cirkeln, säger Paulig.

Till första maj ska Robert's Coffees nya flaggskeppskafé slå upp dörrarna i Jugendsalen i anrika Torgkvarteren. Företaget har i veckan skrivit kontrakt med staden om utrymmen i tre plan: kök i källaren, kontor på andra våningen och i gatunivå ett 700 kvadratmeter stort kafé med uteservering.

– Det här blir ett nytt vardagsrum för helsingforsare och turister. Här erbjuds allt i kaffeväg samt glass, lätt lunch och alkoholdrycker.

För Robert Paulig är etableringen på Espen en gammal dröm. Skatudden, där han startade sitt kafferosteri 1987 var för avsides, tyckte han. Men etableringen i Torgkvarteren är betydelsefull inte minst av historiska skäl.

– Min anfader Anders Byström som var Helsingfors borgmästare bodde i kvarteret. Han började rosta kaffe här på 1750-talet, och senare verkade även Gustav Paulig i samma kvarter. Tvärs över gatan fanns Nissens Kafé som min farfar Eduard Paulig drev.

"Förändring en positiv sak"

Etableringen i Torgkvarteren stämmer också väl överens med Robert Pauligs filosofi om att ständig förändring håller ett företaget vaket och alert.

– Inställningen till arbete måste vara att det inte finns någonting annat än förändring. Men förändring är ingenting farligt, utan en positiv sak.

Många förändringar har han upplevt sedan han i slutet på 1980-talet var med om att starta den globala coffee shop-trenden. Robert Paulig ingick då i ett internationellt sällskap som samarbetade kring att höja kaffekulturen som mer eller mindre legat nere sedan andra världskriget.

– Vi träffades regelbundet och hjälpte varandra. Vi var ett slags missionärer som brann för det vi gjorde. Då fanns det gott om utrymme och vi såg varandra inte som konkurrenter.

Flera av dem som var med då har blivit verkligt framgångsrika. Hit hör till exempel amerikanska Starbuck's.

Efter att coffee shop-kulturen var etablerad var nästa steg att skapa take away-trenden. Därefter var det dags att lansera olika sorts kaffedrinkar, och härom året startade Robert's Coffee tillverkning av färskglass, gelato. Därmed återupptog man en produkt som fanns med i Paulig-familjens sortiment för flera årtionden sedan.

Ny generation tar över

Robert Paulig, 70 i dag, försöker numera banta ner sin egen insats i företaget. Barnen håller på att ta över och Robert finns med som en sorts mentor – "så länge de vill ha mig".

Tillsammans har de beslutat att fokusera på kafékedjan och lämna bort detaljhandeln och storköken. På det sättet har de mera direkt kontakt med kunderna och slipper slåss om priser med partiaffärerna.

I dag ingår knappt hundra kaféer i kedjan, varav cirka hälften i Finland. Sedan följer Sverige och Estland, men företaget finns även i Japan och Turkiet, och öppnar snart i Qatar.

– Vi har tentaklerna ute också i Kina och Taiwan. Ute i världen är Finland känt som kaffedrickarlandet nummer ett, och därför är man intresserad av oss.

Enligt Paulig finns det en styrka i att jobba inom ett familjeföretag. Men det kan också ha sina avigsidor. I många år grälade Robert Paulig och övriga släkten om rätten till släktnamnet på produkterna.

– Det var en jobbig tid men vi har lagt grälet bakom oss. När man är aktiv och gör saker så kan det hända ett och annat, det får man räkna med.

Klimatförändringen en risk

Vi nås ibland av nyheter om chockhöjningar av världsmarknadspriset på kaffe, men det är inget som knäcker Roberts kafékedja. Här utgör råvaran bara en liten del av kostnaderna, medan lokalhyror och löner är den största utgiften. Det kunden betalar för är alltså i första hand servicen och för att få sitta ner.

På sikt finns dock andra orosmoln – kaffe är sårbart för klimatförändringarna och nuvarande odlingsområden hotar bli obrukbara om uppvärmningen fortsätter. Går det så illa tror Paulig att teet får överta en del av kaffets roll.

– Te är mindre känsligt och internationellt en jätteprodukt även det.

Robert Paulig är lycklig över att ha fått viga sitt yrkesliv åt något som väcker så positiva associationer.

– Kaffe är ett njutningsmedel med otrolig social potential. Det är ett kitt mellan människor och får dem att umgås och prata. Kaffe delar inte folket, utan enar. Från hamnsjåare till kungar.

Ålder: 70 år i dag

Familj: Fru, en vuxen son och en vuxen dotter, tvåårig sonson samt två hundar.

Utbildning: Diplomekonom

Karriär: Olika uppgifter inom familjeföretaget Paulig. Sedan 1987 har han drivit rosteriet och kafékedjan Robert's Coffee.

Favoritkaffe/te: En god Kenya, oftast den egna mörka blandningen Café Brutal. Bland tesorterna uppskattas en god darjeeling eller assam, och grönt te som matdryck.

På fritiden: Kopplar av i naturen – på Kimitolandet eller ute i Nagu yttersta skärgård.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning