Stämmer förlaget efter nej till islamkritisk bok

Den tyska författaren Thilo Sarrazin tar Penguin Random House till rätten. Arkivbild. Bild: TT/AP/Michael Kappeler

Den tyska ekonomen och författaren Thilo Sarrazin stämmer det amerikanska bokförlaget Penguin Random House, rapporterar The Guardian. Anledning? Bokförlaget säger nej till Sarrazins nya bok om islam.

I november förra året skrev författaren och förlaget på ett kontrakt för en ny bok som gick under arbetstiteln "Fientligt övertagande: Hur islam hämmar utveckling och hotar samhället". Det färdiga bokmanuset skickades in i februari men i maj meddelade bokförlaget att de bestämt sig för att inte publicera boken.

Thilo Sarrazin, som tidigare varit verksam i SPD, Tysklands socialdemokratiska parti, skapade redan 2010 kontrovers med boken "Tyskland gräver sin egen grav", i vilken han anklagade invandrare för att "fördumma" det tyska samhället.

Konflikten mellan Thilo Sarrazin och världens största engelskspråkiga bokförlag tas upp i en domstol i München i början av nästa vecka.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02