Stallchefen för Ferrari: Malaysias GP var årets svåraste tävling

Ferraris stallchef Mauricio Arrivabene (mitten) log inte många gånger under Malaysias GP. Bild: DIEGO AZUBEL / EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS

Malaysias GP var en otrolig berg- och dalbana för Scuderia Ferrari. Slutresultatet var definitivt en besvikelse för det italienska stallet, men stallchefen Maurizio Arrivabene prisar hela personalens arbetsinsats längs med helgen.

Att Sebastian Vettel krockade med Williamsföraren Lance Stroll efter att båda två kommit i mål i Malaysias GP är något återspeglande av Ferraris helg – stallet jobbade hårt och nådde goda resultat men nära på allt som kunde gå fel gjorde också det.

– Genom hela helgen var det tydligt att vi har en ytterst konkurrenskraftig bil. Det kunde urskiljas från övningarna, tidskvalet och Vettels lopp. Men allt detta resulterade i årets svåraste tävling för oss, då vi var tvungna att kämpa med flera problem som vi nu kommer att analysera djupgående, kommenterar stallchefen Maurizio Arrivabene på formel 1 -sajten.

Katastrof för både Vettel och Räikkönen

Utgångsläget inför lördagens tidskval såg starkt ut för Ferrari. Kimi Räikkönen och Vettel stod för de snabbaste tiderna efter tre träningsomgångar och det fanns till synes ingen orsak för att tro att farten inte skulle hålla även i tidskvalet.

Men tidskvalet blev lyckat endast för den ena Ferrariföraren. Kimi Räikkönen fortsatte sina fina prestationer och var andra snabbast, endast fyra hundradelar efter ettan Lewis Hamilton. Vettel däremot led stallets första motgång under helgen – tysken tvingades ge upp efter ett snabbt varv på grund av motorproblem. Enligt Skysports förklarade Arrivabene att problemet hade med luftströmmen som sammankopplar motorn till turbon att göra.

Därmed startade Räikkönen från andra position och Vettel från sista plats till Malaysias GP. Men problemen var inte över för stallet. På vägen från garaget till startplatsen meddelade finländaren genom stallradion att han inte har någon kraft i bilens batteri. Ferraris ingenjörer jobbade frenetiskt med bilen först på startplatsen, men tvingades retirera till garaget innan starten gick. Loppet blev ett fiasko för Räikkönen som väl skulle ha kunnat utmana om seger på banan i Sepang.

– Vi vet inte vad som skedde, det är för tidigt att säga med säkerhet. Bilen hade fungerat perfekt genom hela helgen och plötsligt från tomma intet uppstod ett problem. Det är saker som tyvärr kan hända, kommenterar Räikkönen.

– Det är en besvikelse för oss alla, men det går inte att rå för längre. Nästa tävling är en ny utmaning.

Ferrari ger inte upp

Positivt för stallet var att Ferrariförarna hade utmärkt fart under helgen och detta underströks av att Vettel jobbade sig upp från sista plats till att komma i mål som fjärde i loppet. Men som körsbäret på tårtan krockade Vettel med Stroll efter att bägge förarna kommit i mål. Vettels bil led stora skador och för Ferraris del får man hoppas att det inte resulterar i byte av någon essentiell del. Stallchefen Arrivabenes min i tv-sändningen efter krocken talade för sig. Den 60-åriga italienaren ögnade sina monitorer med ursinnig blick. Efter att känslorna lagt sig såg dock han mer positivt i helgen.

– Teamet koncentrerade sig på sitt arbete genom hela Malaysias GP, jobbade hårt i garaget och verkställde en felfri strategi. Det ger skäl för att tro på oss själva: vi har den rätta bilen, det rätta teamet, de rätta förarna, de rätta medlen och andan för att strida ända till slut, sporrar Arrivabene.

Efter Malaysias GP leder Lewis Hamilton nu förarserien med 34 poängs skillnad till tvåan Vettel. Räikkönen ligger på femteplats. I tillverkarserien leder Mercedes över Ferrari med 118 poäng. Nästa tävling är Japans GP i Suzuka, som körs den sjätte till åttonde oktober.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning