Stakningsfria skidlopp får kritik

Martin Johnsrud Sundby under en världscuptävling i Italien i januari 2014.Bild: Andrea Solero

Internationella skidförbundet FIS vill värna om den klassiska skidåkningen och föreslår att arrangörerna inför stakningsfria zoner på banorna.

Detta för att göra det omöjligt för skidåkarna att åka utan fästvalla och staka sig genom loppen, skriver norska Dagbladet.

Förslaget kritiseras av de norska stjärnorna Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby, som anser att FIS i stället bör anpassa stilen till vilken bana det ska tävlas.

– 15-kilometersloppen i Lahtis och Falun eller femmilen i Holmenkollen kommer aldrig att bli rena staklopp, de är för tuffa för det, säger Petter Northug, som vann sprinten i Drammen den gångna säsongen utan fästvalla.

– Stakningen är en spännande utveckling inom längdskidåkningen. Ett förbud skulle innebära att de mest innovativa och utvecklingsfokuserade åkarna skulle söka sig till långloppen, säger Martin Johnsrud Sundby.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00