Ståhls uppvisning – fyra i rad över 70 meter

Arkivbild. Daniel Ståhl bjöd på uppvisning i Varberg. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Fyra kast i rad över 70 meter. Svensken Daniel Ståhl fortsätter att imponera inför friidrotts-VM i höst.– Det finns mycket mer att slipa på, jag kan kasta ännu längre, säger diskusstjärnan efter uppvisningssegern i GP-tävlingen i Varberg.

Daniel Ståhl är det kanske största svenska guldhoppet inför VM i Doha, Qatar, i september-oktober. Världsettan från grannlandet, som jagar Jürgen Schults 33 år gamla världsrekord på 74,08 meter, har skämt bort den svenska publiken med kast över 70 meter men har länge sagt att han kan mer, att "det kommer".

Varför tvivla?

"Stämt hela säsongen"

Hans kastserie på Påskbergsvallen i Varberg var en maktdemonstration som åter igen fick publiken att gapa och motståndarna att se små ut. Eller vad sägs om 70,78–70,36–70,89–70,37 meter – i rad.

– Tekniken har stämt hela säsongen, och jag har höjt lägstanivån. Sedan är det en fantastisk publik här i Varberg, 35 000 åskådare som fyller hela stadion, det är underbart, jättekul, skojar Ståhl i SVT:s sändning.

Enligt SVT var publiksiffran runt 4 000, men stämningen var likväl bra.

Och Ståhl, han var lika lugn och behärskad vid intervjumicken som han brukar vara efter en högklassig tävling.

– Jag är jättenöjd med min serie. Och jag kan kasta ännu längre, det finns 72-73 meter i vindstilla nu faktiskt.

Bakom Ståhl blev rivalen Fedrick Dacres, världens näst bästa kastare i år, slagen med nästan fem meter. Jamaicanens bästa kast mätte 65,92 meter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning