Ståhlberg suverän i FM – Niskanen och Pärmäkoski guldmedaljörer

Iivo Niskanen tog FM-guld i 16 km klassisk stil. Arkivbild. Bild: Kimmo Rauatmaa/Lehtikuva

Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen var bäst på normalsträckorna rullskid-FM i Vuokatti. Alexander Ståhlberg var i en klass för sig i U20-kategorin.

Krista Pärmäkoski stod över lördagens sprint, men i söndagens 12 km fristil, tog hon FM-guld före Kerttu Niskanen och Johanna Matintalo.

– Det var en grym sträcka och föret betydligt kallare och fuktigare än förra året. Min tid var över tre minuter sämre än segertiden förra året, men det säger lyckligtvis inget om formen, utan mer om omständigheterna, säger Pärmäkoski.

Hon vann till slut med 12 sekunder före Niskanen. Matintalo var 38 sekunder bakom.

– Det var en jämn tävling med Kerttu och jag fick jobba hela tiden. Träningssäsongen har gått enligt tidtabellen och jag tror det blir en bra säsong. Det finns ännu en hel del att göra och de hårdaste träningarna är först på kommande, säger Pärmäkoski,

Iivo Niskanen tog FM-guld med en halv minut före Perttu Hyvärinen i herrarnas 16 km. Trea var Juuso Haarala, bara en sekund bakom Hyvärinen, Joni Mäki, som vann FM-guld förra året, stod över söndagens tävling.

– Jämna varv på den snabba banan i Vuokatti. Blev en bra tävling utan problem. Träningarna fortsätter nästa vecka i Vuokatti, det blir någon träning i skidtunneln, och några klättringar uppför Vuokatinvaara, säger Niskanen.

Norrvalla Ski Teams Alexander Ståhlberg var överlägsen i herrarnas U20-kategori. Han vann med 57 sekunder före tvåan Ike Melnits. Trea var Veeti Pyykkö.

– Det var en tung tävling i dag, men jag fick skillnad i slutet. Jag får vara nöjd. Jag fortsätter träningssäsongen med tre veckor på hög höjd i Ramsau, men först ska jag sköta studentskrivningarna i modersmål, säger Ståhlberg.

Sonja Leinamo vann damernas U20-kategori med över en och en halv minut till Julia Junkkala. Trea var Sanni Räisänen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning