Ståhl vann – efter underkänt superkast

Daniel Ståhls kanonform håller i sig. Bild: Lehtikuva/Jonas Ekströmer

Daniel Ståhl fick äntligen fira en Diamond League-seger på hemmaplan. Kanske ännu skönare: diskusen som landade en bra bit över det svenska rekordet – men där Ståhl till slut klev över och inte fick med sig resultatet som hade inneburit ännu ett steg mot världsrekordet. – Det finns där, det kommer, säger Ståhl.

Daniel Ståhl tog sin andra Diamond League-seger på lika många tävlingar den här säsongen när han vann på Stockholms stadion på 69,57. En bit ifrån den fina serien i säsongsöppningen i Doha när han hade tre kast över 70 meter – men likväl en efterlängtad seger på hemmaplan.

– Doha var bättre tekniskt. 69,57 var sådär, det finns mycket mer, säger Ståhl.

– Med nu har jag slagit Rickys (Bruch) rekord härifrån, det var lite det jag var ute efter. Så det betyder mycket för mig, säger Ståhl, som hyllade hemmapubliken som trotsade kylan på Stadion.

– Det är fantastiskt att vara här i Stockholm, alla mina polare var här och hejade och familjen så det var kanon.

Över 72 meter

26-åringen hade problem att hålla sig kvar i ringen och fick bara med sig två godkända kast. Men ett av kasten där han till slut trampade över såg ut att landa omkring 73 meter. Ett kast som, om han hade lyckats stå kvar, hade inneburit en putsning av Ståhls svenska rekord på 71,29 – och dessutom hade varit ett steg närmare världsrekordet som ligger på 74,08.

– De sade att det var 72,60, så det är bra. Nu har ni sett att jag gjort det med, inte bara på träning, säger Ståhl med ett leende i den mixade zonen.

"Tappade balansen"

Ett leende som var långt borta just där och då, precis när han klivit ur ringen och fått röd flagg för det där monsterkastet.

– Det var surt att jag inte lyckades stå kvar där, men det finns där. Det kommer.

– Jag följde diskusen lite efteråt, så jag tappade balansen lite och det var därför jag föll över. Hade jag bara roterat runt en halv sekund snabbare så hade jag varit kvar i ringen.

Ståhl var en decimeter från stadionrekordet som Fedrick Dacres från Jamaica satte i fjol – men Ståhl fick åtminstone revansch på jamaicanen som det här året fick nöja sig med andraplatsen på 68,96.

En diamant, som alla som sätter stadionrekord belönas med, delades dock ut. Kenyanen Rhonex Kipruto sprang 10 000 meter på imponerande 26.50,16 i kvällens sista gren. Det innebar även världsårsbästa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning