Ståhl tävlar i Kuortane – arrangörerna bygger förhållanden för jättekast

Daniel Ståhl. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Svenska världsmästaren Daniel Ståhl har prickat in Kuortane Games den 1 augusti i sin tävlingskalender.

Svenska diskusbjässen Daniel Ståhl, med finska rötter, kommer att tävla i Kuortane Games den 1 augusti, berättar arrangörerna. Tävlingen skulle egentligen gå av stapeln på midsommaren, men flyttades till augusti på grund av coronapandemin.

Svenska rekordmannen Ståhl väljer ändå att tävla framför den finländska publiken trots flytten.

– Jag väntar med iver på tävlingen. Kuortane är en vacker lite ort. Och jag vill kasta långt, liksom alltid då jag tävlar i Finland, säger Ståhl på arrangörernas webbsida.

Ståhl vann VM-guld i Doha i fjol och avslutade säsongen som statistiketta i världen med svenska rekordbågen 71,86 meter. Jürgen Schults världsrekord från 1986 skrivs 74,08.

Arrangörerna i Kuortane vill bjuda Ståhl på de bästa möjliga förutsättningarna för en rejäl jättebåge. För tävlingen byggs en till diskusring i andra ändan av idrottsplanen så att Ståhl och de övriga kastarna får tävla i bästa möjliga förhållanden.

Ståhl är inte den enda världsmästaren som tackat ja till att tävla i Kuortane. Tyska världsmästaren från 2017 och alla tiders tvåa i spjut (PB 94,44 m) Johannes Vetter kommer också att ställa upp ifall det är möjligt för honom att resa till Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning