Ståhl om världsrekordjakten: Kan bli i morgon

Daniel Ståhl är ute efter världsrekord i kväll. Bild: Lehtikuva/Karim Jaafar

Huvudnumret för hemmapubliken på Diamond League-galan stavas Daniel Ståhl.Inför torsdagens tävling på Stockholms stadion pratas det till och med om världsrekord för den svenska diskusstjärnan.

– Det blir rätt långt i morgon, det vet jag, det blir jättebra, säger 26-åringen.

Att Daniel Ståhl stjäl mest uppmärksamhet och flest rubriker inför Diamond League-galan på hemmaplan är inte så konstigt. I sin säsongspremiär, DL-tävlingen i Doha, stod Ståhl för en mäktig uppvisning när han kastade över 70 meter inte mindre än tre gånger – och vann tävlingen på världsårsbästat 70.56.

– Det var fantastiska dagar i Doha, atmosfären var fantastisk och jag har haft väldigt bra träning under hösten och vintern, säger Ståhl.

Nu är han ute efter sin första seger på hemmaplan i Diamond League – och på det har hans tränare Vesteinn Hafsteinsson även pratat om världsrekord.

– Det kan bli på torsdag eller flera år framöver, det vet jag inte. Det blir när det blir, säger Ståhl.

Det kan bli på torsdag säger du, känslan finns ändå där?

– Jag lovar ingenting, men det kan bli på torsdag.

Och det är inte vilket världsrekord som helst. Jürgen Schults kast på 74.08 från 1986 är det äldsta världsrekordet på herrsidan inom friidrotten.

– Det skulle vara riktigt stort faktiskt, säger Ståhl om att slå just ett så pass gammalt världsrekord.

För att slå det behöver Ståhl kasta nästan tre meter över sitt personbästa från 2017 på 71.29. Något som han gjort på träning där diskusen nått 73 meter.

– Det är först och främst teknik, jag har höjt min lägstanivå, antal kast som jag sätter tekniken i. Sedan har jag blivit snäppet starkare i gymmet också, jag är hyfsat stark nu så det är därför diskusen flyger, säger Ståhl som dessutom toppat formen just till galan i Stockholm.

"Världsrekordvind"

Det blåser rejält på Stadion dagen före Diamond League-tävlingen. Och det ser ut att bli en ganska blåsig kväll även under torsdagen. Prognosen talar om en sydlig vind omkring 6-7 meter per sekund – kanske helt optimalt för Ståhl.

– Så länge det är bra publik och bra vind så kan det bli långa längder. Säg att det är sydlig vind, fem till åtta meter per sekund. Det är världsrekordvind faktiskt, säger han.

Född: 27 augusti 1992.

Bor: Järfälla.

Klubb: Spårvägens FK.

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.

Personbästa: 71,29 meter (svenskt rekord).

Främsta meriter: Silver i EM 2018, silver i VM 2017, femma i VM 2015, femma i EM 2016.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning