Stafettkarnevalen vill tillbaka till Olympiastadion men lägger in en brasklapp: "Vi badar inte i pengar"

I januari 2017 var stadion en enda stor byggarbetsplats. Snart börjar bygget vara klart. – Vi ser särkilt fram emot att man har byggt en inomhusbana under själva stadion, där idrottarna kan värma upp, säger Stefan Haglund, styrelseordförande för Svenska Finlands Skolidrottsförbund. Bild: Stadion-stiftelsen/Jussi Eskola

Finlands Friidrottsförbund tycker att det blir för dyrt att ordna friidrottstävlingar på nyrenoverade Olympiastadion, vilket förargar politikerna som beslutade om renoveringen. Men Stafettkarnevalen räknar redan dagar tills de får återvända.

Finlands Friidrottsförbunds ordförande Sami Itani har i en intervju för Helsingin Sanomat låtit påskina att Olympiastadion blir för dyr för dem efter renoveringen. Därför överväger förbundet att i fortsättningen ordna den klassiska friidrottslandskampen mellan Sverige och Finland i Tammerfors. Bland annat Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori ifrågasätter förbundets beslut.

– Det är en helt orimlig tanke att staten renoverar Olympiastadion för en enorm summa, och att idrottsfolket därefter tvekar att ordna större evenemang där, skriver Vapavuori på Twitter.

Kostnaderna för renoveringen beräknas landa på cirka 300 miljoner euro. Renoveringen är bekostad med skattemedel.

I tre år har Stafettkarnevalen redan varit i exil från Olympiastadion. Om stadion blir klar så räknar arrangörerna med att ordna evenemanget på Olympiastadion 2021. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Stafettkarnevalen 2021 i Helsingfors

Stafettkarnevalen vill däremot tillbaka till den anrika stadion, mitt i centrala Helsingfors.

– Olympiastadion är en unik plats att tävla i för ungdomar. Många av dem kommer knappast att springa fler gånger på Olympiastadion, och Stafettkarnevalen hör hemma där, säger Stefan Haglund, styrelseordförande för Svenska Finlands Skolidrottsförbund.

I maj 2020 ordnas Stafettkarnevalen i Vasa, men därefter blir det Helsingfors för hela slanten.

– Vi skulle gärna vara på stadion redan 2020, men den är inte färdig till dess. 2021 kommer vi att vara på Olympiastadion igen.

Haglund säger att han förstår Finlands Friidrottsförbunds beslut. Han hoppas att Olympiastadions stiftelse ser över sin prispolicy ifall det visar sig att idrottsarrangörer ordnar sina evenemang någon annanstans.

– Vi badar inte heller i pengar, det är klart att prislappen har en viss betydelse. Vi har haft extremt gott samarbete med stiftelsen. Jag är optimistisk och tror att vi kan ordna Stafettkarnevalen på Olympiastadion i framtiden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning