Stafettkarnevalen löper genom Finland

Bild: Ksf Media/Arkiv/Niklas Tallqvist

I samband med Finlands hundraårsjubileum kommer årets Stafettkarneval att ordna en stafett som löper hela vägen genom Finland. Finland 100-stafetten börjar i Dickursby i Vanda den 24 april och slutar vid öppningsceremonin på Stafettkarnevalen i Alberga i Esbo den 19 maj.

Över 100 skolor och fler än 2 000 elever deltar i stafetten. Allting kommer att strömmas i realtid på Yles webb.

Det har inte ordnats ett dylikt lopp sedan de Olympiska spelen 1952.

Det är endast finlandssvenska skolor som deltar i loppet. Deltagarnas ålder varierar från ettor på lågstadiet till myndiga gymnasister. I princip är tanken att alla springer 500 meter. Totalsträckan per skola beror alltså på mängden elever som ställer upp.

– Den längsta sträckan som en enda skola springer är 60 kilometer, det vill säga lite på 100 elever, vilket väl är så gott som varje elev i hela skolan, säger projektsekreterare Marie-Therese Olenius.

Trots den stora satsningen på stafetten genom landet säger Olenius att inget annat faller bort från karnevalen för dess skull, tvärtom.

– Det blir en desto större öppningsceremoni i och med att vi kör igång själva karnevalen med att vi kommer i mål.

Festligare än vanligt

Projektledare Jan-Erik Eklöf säger också att det lovas ett festligare program än vanligt.

– Deltagarantalet har ökat varje år under de senaste fem åren, men då vi inte är på Olympiastadion tenderar antalet att minska med kanske fem till tio procent. Vi får se hur det blir i år, med tanke på att Stafettkarnevalen sker i samverkan med Finlands hundraårsjubileum.

De skolor som deltar i Finland 100-stafetten har enligt Eklöf även gjort videor där de presenterar sig själva som ska visas på Yle i samband med stafetten.

– Vi vill ena hela Finland och Svenskfinland i och med Finland 100-stafetten. Jubileets tema är "Tillsammans", vilket Stafettkarnevalen också anammar. Alla är välkomna med, säger Eklöf.

Stafettkarnevalen arrangerades för första gången 1961 på Djurgårdens idrottsplan i Helsingfors.

Stafetten börjar i Dickursby i Vanda. Den första etappen går via Sibbo till Borgå, och slutar i Kapellby öster om Borgå.

Nästa etapp börjar i norra Österbotten och tar sig söderut till Lappfjärd.

Färden fortsätter från Björneborg mot Åbo, och sedan vidare till Kimito, Hangö, Helsingfors och slutligen till öppningsceremonin i Alberga i Esbo. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning