Stafettkarnevalen: Logistiken kan vara svårknäckt nöt för många skolor

Den traditionella masstafetten på lördag springer deltagarna bar- eller strumpfota. Bild: HBL-Arkiv

Skolor får balansera mellan kostnadseffektivitet och tillräcklig nattsömn i Stafettkarnevalens kulisser.

Många skolor i huvudstadsregionen väljer att inte övernatta i Åbo mellan Stafettkarnevalens två tävlingsdagar. I stället pendlar man fram och tillbaka med buss eller räknar med skjutsar av föräldrarna.

Bland annat Dickursby lågstadieskola erbjuder busskjuts på fredagen men inte på lördag. Om elever tar sig till final på lördag är det upp till föräldrarna att åka till Åbo med dem. I så fall åker en lärare med men skolan avstår helt från lördagens masstafett.

– Orsaken till att vi valt att göra så här i år är delvis ekonomisk, men delvis också att vi i Vanda har utmaningar med att få ihop tillräckligt många intresserade. Det finns inte en stark tradition av att vara med i Stafettkarnevalen och det har varit svårt att övertala elever att delta. Andra hobbyer intresserar mer, säger t.f. rektor Pernilla Lindström vid Dickursbyskolan.

Skolan har ett lag på ungefär 40 elever och det skulle enligt Lindström vara dyrt att ha en buss reserverad för möjliga finalister på lördag. Det är samskjutsar som gäller i stället.

"Man vill undvika den situationen"

Också Esboskolan Mattliden har valt att i första hand övernatta hemma. Skolan erbjuder busskjuts också på lördag och bussarna går i tre varv – den första startar redan halv sex på morgonen medan den sista åker i väg mot Åbo kring klockan tio. Nattsömnen kan bli kort för många deltagare.

En grupp på cirka tio Mattlidenelever har sitt heat såpass sent på fredag kväll att skolan ordnat med övernattning i Åbo. Men resten får finna sig i att det blir mycket sittande i bussen på Åboleden.

– Mattliden är en stor skola och vi har cirka 200 deltagare i Stafettkarnevalen i år. Det går inte så där bara att hitta logi för en sådan skara elever. Till exempel har vi själva en stor skolbyggnad men vi får endast inkvartera 100 stycken gäster, säger biträdande rektor Carita Nyberg.

Mattliden har också tidigare erfarenheter av att övernattning på främmande ort inte alltid går som smort. Som exempel nämner Nyberg Stafettkarnevalen i Vasa 2016 då 45 pojkar skulle övernatta i en gymnastiksal tillsammans med en lärare.

– En del elever kan bestämma sig för att vaka hela natten och andra får inte lugn och ro. Om man som lärare kan undvika den situationen så gör man det, säger Nyberg.

Skolorna bestämmer

Från karnevalsarrangörernas håll är önskan att alla skulle ställa upp i tävlingarna och inte till exempel utebli från finaler. Arrangörerna kan erbjuda en viss mängd övernattningsplatser, men prioriterar de skolor som har den längsta vägen till tävlingsorten.

– För arrangörernas del tar vi inte ställning till hur skolorna löser den logistiska problematiken. Men vi hoppas naturligtvis att alla deltar, säger Stafettkarnevalens verksamhetsledare Jan-Erik Eklöf.

Han påpekar att han inte hört talas om att skolor medvetet uteblivit från karnevalen på grund av logistiska problem. Men skolorna bestämmer själva, säger han.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning