Stafettkarnevalen firar med jubileumsstafett: "Här springer alla enade"

Det brukar vara god stämning på Stafettkarnevalen. Så här var man klädd i en av hejarklackarna ett år. Bild: HBL-arkiv

Inte heller Stafettkarnevalen har missat att Finland fyller 100 år i år. Tvärtom firar man med en stafett som går genom hela Svenskfinland. HBL fick en pratstund med Rebecca Ehrnrooth som fått äran att avsluta hela den månadslånga stafetten.

– Det blir spännande, jag ser fram emot det, säger 17-åriga Rebecca Ehrnrooth som går i andra klassen i Mattlidens gymnasium.

Om allting går som planerat kommer Ehrnrooth att fullborda Finland 100-stafetten på idrottsparken i Alberga fredagen den 19 maj.

– Eller egentligen är det en kille från vår skola som kommer in på stadion i rullstol och växlar till mig. Sedan springer jag ett varv på stadion, om jag förstått det rätt, säger Ehrnrooth.

Genom halva Finland

Finland 100-stafetten inleddes den 24 april i Vanda när elever från Dickursby skola löpte inalles fem kilometer innan de gav över stafettpinnen åt Kyrkoby skola.

Från Vanda bar det av till skolor i bland annat Sibbo, Borgå och Lovisa innan det var dags för Österbottenskolorna att fortsätta jubileumsstafetten. Därifrån sökte sig stafettpinnen igen söderut, via bland annat Björneborgs svenska samskola, skolor i Åboland och inte minst Ekenäs högstadium som bidrog med den längsta enskilda skoletappen – 60 kilometer.

Cirkeln sluts knappt en månad och 900 kilometer senare, den 19 maj, när Mattlidens gymnasium springer in i Alberga idrottspark. Då har över 100 skolor och omkring 2000 elever dragit sitt strå till stacken och deltagit i ett unikt evenemang.

"Skolårets höjdpunkt"

– Jag tycker det är en jättebra grej att ha Finland 100-stafetten. I vanliga fall tävlar skolor mot varandra, men här springer alla enade, säger Ehrnrooth.

Ehrnrooth bekräftar det som blivit något av ett varumärke för Stafettkarnevalen.

– Att springa där är hela skolårets höjdpunkt. Sommarlovet kommer snart och alla är tillsammans.

För Ehrnrooth, som tävlar i längdåkning, har Stafettkarnevalen oftast gått åtminstone "medel-bra", även om det aldrig blivit några medaljer.

– Vi har brukat ha bra lag men ibland har vi missat med växlingarna. Men det är inte framgången som är det viktigaste utan stämningen!

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03