Vasa ordnar Stafettkarnevalen 2020

I fjol arrangerades Stafettkarnevalen i Åbo. Bild: SPT-arkiv

Skolidrottsförbundet har fattat sitt beslut. Om ett år arrangeras Stafettkarnevalen på Karlsplan i Vasa

Vasa, Åbo eller Esbo. Det var alternativen som fanns på bordet när Skolidrottsförbundet skulle bestämma vilken ort som ska hålla i arrangemangen för Stafettkarnevalen 2020.

Valet föll på Vasa. Karnevalen arrangeras den 22 och 23 maj nästa år.

–  Vi i Vasa Idrottssällskap känner oss väldigt glada och nöjda. Det är en ära. Stafettkarnevalen är Svenskfinlands stora idrottsevenemang och en manifestation, säger VIS-ordföranden Tom Gullberg.

Stefan Haglund, ordförande i Stafettkarnevalens organisationskommitté, säger att Vasa i slutändan var ett naturligt val.

–  Vi har varit i södra Finland de tre senaste åren. I och med att det är så olyckligt att Olympiastadion inte är färdig 2020 fortsätter turnén. Alla tre städerna har gjort det kanonbra, men den här gången var det Vasas tur.

I sin rekommendation till Skolidrottsförbundet stod organisationskommittén enhälligt bakom Vasa.

–  En gnutta av regional aspekt kanske spelade in. Vi har också haft ett bra samarbete med VIS tidigare, säger Haglund.

Sista karnevalen på många år i Österbotten

Vasa har haft hand om karnevalen fyra gånger tidigare. Senast var 2016.

Då var det första gången som skolidrottsevenemanget arrangerades utanför Helsingfors på grund av den stora renoveringen av Olympiastadion.

I slutet av förra året kände organisationskommittén till att det inte skulle vara möjligt att flytta tillbaka till Helsingfors 2020. Anledningen är osäkerheten kring stadionrenoveringens tidtabell, men om två år ska allt vara klart.

–  Vi räknar med att det dröjer väldigt länge innan karnevalen blir utlokaliserad igen när Olympiastadion är klar. Det kan mycket väl hända att det inte blir en karneval i Österbotten på tjugofem år efter 2020, säger Gullberg.

Vad tror du talade till er fördel den här gången?

–  Dels har det uttryckligen sagts att karnevalen inte ordnas på samma ort två år i följd, dels tror jag att den lokala beredskapen är bättre i Vasa än i Åbo för att ta hand om arrangemangen med relativt kort varsel.

–  Jag tyckte att karnevalen var utmärkt i Åbo i fjol och deras stadion är riktigt bra. Karnevalen skulle gärna få ordnas där igen.

Viktigt att hålla arrangörsvanan inne

På fredag och lördag ordnas årets karneval i Esbo. Det blir tredje gången under 2010-talet som tävlingarna landar i idrottsparken i Alberga.

När Olympiastadions renovering är slutförd ska Stafettkarnevalen återvända till Helsingfors 2021.

–  Karnevalen hör hemma på Olympiastadion, men det har varit ett intressant experiment att åka runt med tävlingarna av tvångsskäl, säger Gullberg.

Han konstaterar också att det är viktigt för VIS att ordna större evenemang för att hålla vanan inne. Vasa ordnade friidrotts-FM 2013 och det långsiktiga målet är att få en nationell, tv-sänd GP-tävling till Karlsplan.

–  För det krävs fler ekonomiska bitar. En del idrottare kommer inte gratis för att tävla, men det här är en målsättning på sikt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning