Stadsstyrelsen ger grönt ljus för ishall i Hertonäs

I närheten av Hertonäs gård vill man bygga en ny ishall. Planerna fick grönt ljus i stadsstyrelsen på måndag. Bild: DAT Architects/Helsingfors stad

En del invånare har i flera år lobbat för en simhall, men får i stället en ishall. Det enligt stadsstyrelsens beslut på måndagen.

7 000 kvadratmeter med rum för två fullstora rinkar.

En sådan ishall kommer bolaget Helsingin Liikuntahallit att få bygga i Hertonäs, på bara tio minuters gångavstånd från metrostationen.

Hallen skulle ligga i hörnet av Abraham Wetters väg och Borgbyggarvägen.

Bolaget får hyra tomten till utgången av 2043, enligt ett beslut som Helsingfors stadsstyrelse fattade vid ett möte på måndagen.

Ishallen kommer att byggas i korsningen mellan Abraham Wetters väg och Borgbyggarvägen i Hertonäs. Bild: DAT Arkkitehdit/Helsingfors stad

Missnöjda invånare?

Men alla är inte glada över planerna, menar tidningen Helsingin Uutiset.

Tidningen hänvisar till en Facebookgrupp där Hertonäsbor snarare ska ha önskat sig en simhall än ishall.

Enligt tidningen har projektet väckt diskussion och motstridiga känslor i forumet Herttoniemenranta (Hertonäs strand). Även om det är brist på istider i Helsingfors, så upplever många att fler skulle ha nytta av en simhall.

Stadsstyrelsen motiverar sitt beslut med att det behövs fler isbanor då planerna i Kånala och på Ärtholmen kommer att läggas ned inom en snar framtid.

Även hallen i Britas, som HBL tidigare skrivit om, byggs för att täcka upp för behovet av fler platser att utöva issport på, anser stadsstyrelsen.

För närvarande är banorna i den existerande hallen i Britas stängda, i väntan på att den nya hallen står klar i höst.

Kultur- och fritidsnämnden har tidigare betonat att den nya ishallen i Hertonäs varje vecka måste ha turer som vem som helst kan dyka upp på.

Läs mer: Polis visade bort aktivister som demonstrerade mot hallbygge i Britas

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning