Stadskonstnären Viva Granlund får Konstnärsgillets bildkonstpris

Viva Granlund i färd med att måla en av sina urbana muralmålningar på Industrigatan i Helsingfors. Bild: Konstnärsgillet i Finland/Miisa Pulkkinen

"Som muralmålare är Viva Granlund en pionjär i Finland. Hon är också en stadsaktivist vars verk tar upp aktuella frågor om mänskliga rättigheter", lyder Konstnärsgillets motivering.

Konstnärsgillet i Finland belönar Helsingforskonstnären Viva Granlund med sitt årliga bildkonstpris. Prissumman är 7 000 euro.

Granlund är bland annat känd för sina muralmålningar, det vill säga väggmålningar på olika håll i stadsbilden. Hennes verk finns till exempel vid Hagnäs strand, Böle station och cykelleden Banan.

"Granlund målar sina verk på ställen där stadsborna rör sig, men där de inte väntar sig att få se konst. Hon är en pionjär som målade muralmålningar långt innan den egentliga gatukonstboomen kom till Finland. Med sitt arbete har hon visat att gatukonst kan stödja lokala gemenskaper och göra konsten tillgänglig för alla på lika villkor", skriver Konstnärsgillet i sin prismotivering.

Granlund, som bland annat studerat vid konstskolan Art Students League of New York, har arbetat som konstnär i närmare 30 år.

I fjol tilldelades Granlund Helsingfors kulturpris.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03