Helsingforsfullmäktige: Rasister får inte demonstrera nära skolor

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Åbo i augusti. Bild: Vesa Moilanen

I fortsättningen får rasistiska demonstrationer inte ordnas i närheten av Helsingforsskolorna. Det beslöt stadsfullmäktige tidigare i veckan.

Efter att bland annat den främlingsfientliga grupperingen Suomi Ensin demonstrerat utanför en skola i Ärvings och nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen hållit en åsiktsyttring i närheten av en skola i Nordsjö lämnade stadsfullmäktigeledamot Abdirahim Mohamed (SDP) in en motion om att ingripa i rasistiska demonstrationer i skolornas omgivning.

– Det handlar om att elever och studerande inte ska utsättas för störande beteende under skoldagen. Jag hoppas att vi också i fortsättningen kan bete oss som vuxna och trots våra olika åsikter låta barnen och skoleleverna vara i fred, säger Mohamed.

I onsdags fattade Helsingfors stadsfullmäktige beslut i ärendet utifrån Helsingforspolisen uttalande och ett antal möten mellan Helsingfors stad och polisinrättningens ledning.

I fortsättningen flyttar polisen bort demonstrationerna till ett sådant avstånd att de inte skapar störningar i skolornas vardag eller orsakar otrygghet bland eleverna. I första hand försöker polisen komma överens om en annan mötesplats med arrangörerna.

Under stadsfullmäktigemötet påpekade ledamot Atte Kaleva (Saml) att delegationen för polisärenden enhälligt fördömer alla åsiktsyttringar som riktar sig mot barn och ordnas i närheten av en skola.

– Det är helt enkelt inte en lämplig plats för demonstrationer. Det väsentliga är att man också i fortsättningen ska få demonstrera men inte i skolornas omgivning, framför allt inte i sådana fall där demonstranterna riktar sitt budskap mot barn.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning