Stadsdirektören i Åbo: Smittspridningen eskalerar snabbt – situationen oroväckande

Åbos stadsdirektör Minna Arve beskriver coronavirussituationen i staden som oroväckande. Arkivbild från februari 2020. Bild: Mikael Piippo/SPT

Åbos stadsdirektör Minna Arve berömmer studerandena vid stadens gymnasier för att de använder munskydd i skollokalerna. – Inom yrkesutbildningen har de unga tyvärr inte tagit situationen på lika stort allvar, säger Arve.

Ungefär 1 000 Åbobor har hittills suttit i karantän på grund av coronavirusepidemin i november. Det sade Åbos stadsdirektör Minna Arve på en direktsänd presskonferens på onsdagsmorgonen.

Fram till tisdagseftermiddagen hade 771 fall av sjukdomen covid-19 bekräftats i Åbo, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Smittspridningen i staden har eskalerat snabbt de senaste veckorna. Arve beskrev situationen som oroväckande.

Ett flertal Åboskolor har övergått till distansundervisning för alla eller en del av sina elever. Den senaste i raden är skolan Yli-Maarian koulu där eleverna i årskurs 7–9 gick över till distansundervisning i tisdags.

Arve sade att staden och hälsomyndigheterna strävar efter att reagera kraftigt om coronavirussmitta upptäcks i en skola. Att alla skolor skulle övergå till distansundervisning är inte aktuellt i nuläget.

–  Inlärningen är mycket viktig för barn och unga, både med tanke på deras välbefinnande nu och med tanke på deras framtid. Jag anser inte att en omfattande övergång till distansundervisning i ett läge där det inte finns grund för det är nödvändigt, säger Arve.

Flygtrafiken från Skopje på paus

Också Åbo yrkesinstitut har övergått till distansundervisning. Vid stadens gymnasier fortsätter undervisningen däremot i skollokalerna.

–  Det har att göra med användningen av munskydd och antalet exponerade. I våra gymnasier har studerandena burit sitt ansvar väldigt bra och använt munskydd, vilket minskar antalet exponerade vid eventuella smittfall. Inom yrkesutbildningen har de unga tyvärr inte tagit situationen på lika stort allvar och användningen av munskydd har varit mindre utbredd. Det har lett till att antalet exponerade vid de smittfall som förekommit varit stort, säger Arve.

Stadsdirektören berättade också att tre fall av covid-19 bekräftats bland passagerarna på ett flyg från Skopje i Nordmakedonien som landade i Åbo den 7 november. Planet hade 104 passagerare och 85 av dem testades för coronaviruset.

Flygtrafiken från Skopje till Åbo är nu på paus och återupptas i mitten av december, sade Arve.

–  Då kommer vi åter att möta passagerarna på flygplatsen och erbjuda dem möjlighet till ett coronavirustest.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning