Stadscyklarna rullar igen – fler cyklar på väg

Vårtecken? Stadscyklarna finns i stadsbilden igen, fram till slutet av oktober. Ville Laakkonen hörde till de första användarna i år. Bild: Niklas Tallqvist

Säsongen fortsätter till slutet av oktober.

Stadscykelsäsongen körde i gång på skärtorsdagen. Nästan 5 000 stadscyklar placeras ut för användning i Helsingforsregionen nu i början av april.

I Helsingfors och Esbo, som delar system och cyklar, kommer det att finnas kring 3 500 cyklar på cirka 350 stationer. Det går att cykla mellan städerna och återlämna en cykel på båda sidor om kommungränsen.

Vanda, med 1 000 cyklar och 100 stationer, har däremot ett eget system. Här gäller att cyklarna bara kan användas inom stadens gränser.

Antalet cyklar och stationer kommer att öka under våren och sommaren.

Stadscykelsäsongen sträcker sig till slutet av oktober. I Helsingfors och Esbo kostar ett säsongskort 35 euro, I Vanda 30 euro.

Säsongskorten säljs också av andra än Helsingforsregionens trafik. Reseappen Whims pris för Helsingfors-Esbo-området är 29,90.

Det går också att köpa rätt att använda cyklarna under ett dygn eller under en vecka.

Med säsongs-, vecko- och dygnskort har man rätt att använda cyklarna gratis i en halv timme i taget i Esbo och Helsingfors. Längre cykelturer på maximalt fem timmar kostar en euro per halvtimme.

I Vanda gäller en timme för gratiscyklingen när man väl köpt rätt att använda cyklarna. Cykelturer utöver den första halvtimmen kostar en euro per timme.

Läs också:

Med stadskartan som målarduk: Kasper Strömman kuraterar stadcykelkonst

Färre aktörer hyr ut elsparkcyklar i Helsingfors – men nu vill de ta över p-rutor

Varför inte trampa på vintern? Aktör gör nya stadscyklar tillgängliga året runt

Snart kommer regeringens nya cykelförmån – men vad betyder den?

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning