Stadscykelsäsongen börjar i dag – närmare tusen nya cyklar till norra och östra Helsingfors

I och med april är stadscyklarna tillbaka i gatubilden. Bild: HBL-Arkiv/Niklas Tallqvist

Helsingforsregionens trafik utökar ytterligare nätet av stadscyklar i huvudstadsregionen.

Nu finns de i gatubilden igen, de gula stadscyklarna. De rullar fram på huvudstadsregionens gator ändå till slutet av oktober.

I början av säsongen finns 150 cykelstationer i Helsingfors och 107 i Esbo, vilket är två fler än i fjol.

Läs också: Upprepas succén med stadscyklarna? Eldrivna sparkcyklar testas i Nordsjö i sommar

I maj utökas stationsnätet märkbart då 88 nya stationer och 880 cyklar tas i bruk främst i östra och norra Helsingfors. I och med expansionen har huvudstadsregionens invånare sammanlagt 345 stationer och 3 450 cyklar till sitt förfogande i Helsingfors och Esbo.

Också Vanda får stadscyklar i år för första gången. Staden får 1 000 cyklar vid 100 stationer. Säsongsstart är 3 juni. Stationerna finns i Dickursby, Aviapolis, Myrbacka, Kivistö och Björkby.

Vandas stadscykelsystem är inte kompatibelt med det i Helsingfors och Esbo. Man kan alltså inte till exempel returnera en Vandacykel till en station i Helsingfors, eller vice versa. Vandacyklarna kräver också en skild betalning.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39