Stadin Safka ska dela ut matsvinn som en del av mathjälpen i Helsingfors

Bild: Laura Mäkelä/Helsingfors stad

Mat som annars skulle gå till spillo ska nu användas som stöd för mathjälpen i Helsingfors. Tillsammans med Helsingfors kyrkliga samfällighet kommer Helsingfors stad att transportera mat till flera olika aktörer. Terminalen har fått namnet Stadin Safka.

I slutet av året ska terminalen för matsvinn i Stapelstaden, Stadin Safka, påbörja sin verksamhet. Syftet med terminalen är att utnyttja mat som annars skulle gå till spillo och i stället dela ut den som mathjälp för de som behöver den.

Maten kommer att transporteras från terminalen till flera olika aktörer inom mathjälpen i Helsingfors. Stadin Safka kommer att dela ut maten i form av matkassar samt som gemensamma luncher och mellanmål.

Det är bland annat matbutiker, partitorg och livsmedelsfabriker som donerar maten till staden.

"Det är verkligen fint att den nya terminalen gör att vi får bättre användning för matsvinnet och att det når dem som behöver det. Det är inte bara flera aktörer inom mathjälpen som drar nytta av det här, utan speciellt de stadsbor som behöver hjälpen. I den osäkra corona-tiden har vikten av mathjälp bara förstärkts", säger biträdande borgmästare Sanna Vesikansa i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning