Städernas tidevarv

Det är av nationellt intresse att vissa att våra städer också konkurrerar i världsligan.

Föga överraskande har jag valt att skriva min kolumn om ... (trumvirvel) … landskapsreformen! Jag kan tänka mig att det börjar bli lite tjatigt för medelsvensson som bara skulle vilja läsa sin morgontidning utan att alltid bli trakasserad av denna arma reform, men jag måste försvara mig med att säga att detta är den största förvaltningsreformen i Finlands historia.

Det kan vara värt att upprepa: Historiens. Största. Förvaltningsreform.

Och trots att vi pratar om den, och kan uppleva att vi till och med hört en massa experter tala om den, är det faktiskt nästan endast vårdsidan av "landskaps- och vårdreformen" som vi hört experter om.

Känns lite surrealistiskt, eller hur? Historiens största reform och vi hör endast experter om en del av den.

Hela världen urbaniseras, och allt fler lever sitt liv i städer. I Finland lever hälften av befolkningen i städer – och i framtiden allt fler. Landskapsreformen slår till negativt speciellt i städer. Den globala konkurrensen och fortsatta urbaniseringen kräver att vi ställer om våra tankesätt. Städer, och framför allt storstäder, borde inte vara bara en fotnot eller bisats inom politik och reformer. Mot denna bakgrund känns det bisarrt att man inte lyssnat på experter som har att göra med den där "landskaps"-delen av reformen.

Det gällde alltså att ta skeden i vacker hand. Jag samlade ihop de 28 främsta stadsforskarna i Finland, och bad dem skriva fritt om stadspolitik i Finland.

Att det var dags att göra så ter sig rätt självklart när man läser vad professor Mari Vaattovaara skriver i publikationen Kaupunkien aikakausi (Städernas tidevarv): Även saimenvikaren har noterats i regeringens regeringsprogram mer klart som ett föremål för nationell politik än Helsingfors, huvudstadsregionen och de största städerna med dess särdrag.

Städernas tidevarv-publikationen samlar ihop kunskap som baserar sig på forskning. Och skribenterna är väldigt enstämmiga: städerna behöver mer utrymme, mer förutsättningar och mer incitament.

Helsingfors ensamt är större än ett enda av de planerade landskapen. Helsingfors är de facto större än de fem minsta landskapen tillsammans.

Så futtig stadspolitik kan inte utövas, eller så galna förvaltningsreformer genomföras, att inte de största och mest konkurrenskraftiga städerna skulle klara sig i landskapsligan. Men det är av nationellt intresse att vissa av våra städer också konkurrerar i världsligan. Ju fler, desto bättre.

Jan Vapaavuori Helsingfors stads borgmästare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning