Städernas fantastiska natur

Ätbar. Petteri Saario är själv i rutan i sin dokumentärserie om stadsnatur.Bild: Antti Saario/Yle

Petteri Saarios dokumentärserie om naturen i våra städer är behagligt berättad och fint fotograferad.

Asfaltdjungler sänds i Yle TV1 tisdagar kl. 20.00, repris onsdagar kl. 00.55, torsdagar kl. 05.55 och måndagar kl. 12.05.

Naturfilmaren Petteri Saario har gjort dokumentärserier om Finlands vildmarker, sjöar, floder och skärgårdar. Nu står den urbana naturen i fokus i den sexdelade dokumentärserien Asvalttiviidakot, ett ämne som dokumentärfilmaren först inte alls gick i gång på, men som sedan visade sig vara rikare än han kunde ana.

För städer är nämligen mer än asfalt och betong. De skogar som finns i storstäderna hör de facto till landets finaste. De är också viktiga rekreationsområden för stadsbornas både fysiska och psykiska hälsa. På grönområdena kan man odla, men tack vare allemansrätten också plocka ätbara vilda växter.

Serien är en hyllning till naturens möjligheter och betydelse för människan. Det är hälsosamt att påta i mylla: mikroberna som finns i marken är gynnsamma för hälsan och motståndskraften.

Till sin stil är serien en korsning mellan olika genrer. Den är en naturdokumentär där berättaren Petteri Saario bidrar med sina essäistiska funderingar. Detta bryts av med intervjuer med människor, både forskare och vanliga stadsbor, som ger oss information om den urbana naturen och odlandets betydelse.

Fotot håller hög klass och är en upplevelse i sig; här finns överblickande drönarbilder av natur och miljöer, men också närgångna bilder av det rika urbana djurlivet: rävar, ekorrar, citygäss. Saario är själv med i bild, som den som upplever och njuter av stadsnaturen, mumsar i sig en maskros på en gräsmatta.

Hellre använder man ordet traditionell än gammalmodig tv om detta. Tempot är behagligt och i det stora hela är det här en vilsam upplevelse.

Det första avsnittet fokuserar på mat och stadens odlingsmöjligheter. Det slås ett slags för närproducerat, men handlar också om insekter som framtidens proteinkälla, en god och näringsrik sådan. Människan har en gång lärt sig äta musslor, så varför inte också insekter? Senare avsnitt går närmare in på artrikedomen, stadsnaturen som en plats för lek och rekreation, och begravningsplatserna som naturområden.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00