Städerna koncentrerar coronamottagningen och skjuter upp icke-brådskande vård

Bild: Hanna Matikainen/Lehtikuva

Från måndag koncentrerar Helsingfors och Esbo vården av personer med luftvägssymtom som kan tyda på coronasmitta till särskilda hälsocentraler. I Esbo har man börjat avboka icke-brådskande vårdtider.

Helsingfors koncentrerar från och med den här veckan alla misstänkta fall av covid-19 till Dals hälsocentral. Den som lider av förkylningssymtom ska ändå först sköta symtomen hemma, och om inte det räcker ringa stadens coronarådgivning. Vid Dals hälsocentral prioriteras fallen enligt hur brådskande de är, och det går inte att boka tid.

De övriga hälsocentralerna sköter inte längre de här fallen från och med måndag.

Samtidigt bereder sig staden på att flytta på icke-brådskande tidsbokningar inom social- och hälsovården. Ombokningarna gäller närmast sådana bokningar som går att skjuta upp med några månader.

– Vi kommer att ringa till de patienter som inte behöver träffa social- eller hälsovårdspersonal omedelbart, säger chefen för hälsovårds- och rusmedelstjänsterna i Helsingfors Leena Turpeinen till Yle.

Esbo har från och med måndag koncentrerat all vård av personer med symtom på luftvägsinfektion till hälsocentralen Samaria i Esbo centrum. Samtidigt har staden redan börjat omboka alla icke-brådskande tider som kan skjutas på framtiden.

– Vi prioriterar nu det som brådskar och förstärker telefonrådgivning och akutmottagning. Vi ringer upp alla vars tider ombokas, men hoppas också att folk håller ett öga på våra hemsidor då situationen kan förändras snabbt nu, säger hälsovårdsdirektören i Esbo Sanna Svahn.

Förra veckan var det många oroliga som vallfärdade till hälsocentralerna, och för att minska på smittspridningen tar Esbo inte längre emot någon utan tidsbokning.

Ett centralt budskap från vården är nu att den som har lindriga förkylningssymtom inte ska ringa eller gå någonstans, utan stanna hemma och sköta symtomen.

– Det är viktigt att resurserna räcker för dem som verkligen behöver dem, och därför ska man ta kontakt bara med allvarliga symtom, säger Svahn.

Ett annat viktigt budskap gäller sjukintyg till arbetsgivaren. Svahn hoppas att alla arbetsgivare nu ska vara flexibla, så att vården inte belastas med den här typen av ärenden.

Akuttider för besvär som inte har med coronasmitta att göra får man fortfarande på de hälsocentraler som inte sköter misstänkta coronafall. I Esbo sköts de här fallen i vanlig ordning.

– Resurserna för övrig akutmottagning är normala i det här skedet. Men det här är läget just nu och det är bra att följa med situationen, säger Svahn.

Också i Vanda öppnar en särskild coronahälsocentral inom kort. Vanda meddelade på måndagsmorgonen att hälsocentralen i Mårtensdal stängs till följd av ett fall av coronasmitta. Flera personer i personalen och bland klienterna kan ha exponerats för smittan, och lokalerna rengörs nu. Samtidigt bereder sig staden på att öppna en särskild vårdcentral för misstänkt coronasmittade i hälsocentralen i Mårtensdal.

Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, lägger man för tillfället om arbetet och informerar senare den här veckan om hur det blir med uppskjutningar av icke-brådskande tidsbokningar och åtgärder.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning