Helsingfors vill sälja Nordsjö gård för priset av en trea i Solvik

Nordsjö gård har haft många ägare under årens lopp men har stått tom i sex år. Bild: Niklas Tallqvist

Helsingfors stad har hittat en köpare för Nordsjö gård som är beredd att betala 393 000 euro för den. Priset motsvarar ungefär en trea eller fyra på 85 kvadrat i det närliggande området Solvik.

I en och en halv vecka var det tyst. Men vid lunchtid på måndagen vaknade två intressenter till liv.

Fram till dess hade någon gett ett bud på 300 000 euro för Nordsjö gård. Efter klockan 11.57 började två budgivare fajtas om herrgården.

Klockan 12.05 var anbudsförfarandet över och "budgivare 25" kammade hem gården för 393 000 euro.

– Det är oftast så här det går, att det blir aktivitet mot slutet av budgivningen, säger Heidi Autiosuo, fastighetsmäklare på Helsingfors stad.

Bild: Gabriella Torres Airava

Än är affären ändå inte i hamn, utan stadsmiljönämnden behöver ännu godkänna köpet. Autiosuo tror att processen är klar om några veckor.

I affären ingår Nordsjö gård och en jordkällare samt möjlighet att hyra ett område på nästan 3 300 kvadratmeter. Huset har stått tomt men uppvärmt sedan 2015 då ett daghem flyttade ut.

– Huset har inga större fel men det är en gammal träbyggnad. Det finns alltid saker att reparera, men inga större renoveringar är att vänta, säger teamchef Ville Vuorio på Helsingfors stad.

Enligt honom avgör husets framtida användning vilka modifieringar som krävs.

Herrgården var till salu redan 2018, men då nappade ingen. Att huset blir någons nya hem är inte möjligt, för det tillåter inte detaljplanen. Däremot kan den nya ägaren ha en restaurang, utställningslokal, butik, bed and breakfest eller daghem i den gamla herrgården. Ett annat alternativ är att hyra ut huset för evenemang eller att bedriva vårdtjänster i det.

– Det är fint att en gammal värdefull byggnad blir såld.

Utanför huset finns Nordsjö gårds park, som fortfarande kan användas av allmänheten.

Åren 1984-1997 fick drogmissbrukare terapi på gården. Efter det gjordes huset om till ett daghem. Bild: Niklas Tallqvist

Många ägare

Nordsjö gård, som en gång hette Henriksberg, har en lång historia. På 1500-1600-talet ägdes gården av släkten Henriksson och efter det bytte den ägare väldigt många gånger. Den sista familjen på gården var kommerserådet Robert Emanuel Mattsons ättlingar.

Ännu i början av 1900-talet arbetade 70-80 personer på gården, varav hälften var barn. I ladugården fanns ett hundratal kor och tiotals arbetshästar.

År 1937 köpte Petter Forsströms tegel- och lättbetongfabrik Saseka herrgården.

Historiskt värde

Två damer på Nordsjö gård i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Bild: Museiverket

Byggnaden på 414 kvadratmeter har fungerande teknik och är uppkopplad till det allmänna vatten- och avloppsnätverket. Både herrgården och jordkällaren i sten på 66 kvadrat är skyddade.

Den nuvarande huvudbyggnaden är troligtvis från början av 1800-talet. Den har byggts ut 1897 enligt ritningar av Waldemar Aspelin.

Helsingfors stad, som köpte herrgården 1976, har renoverat den senast på 1990-talet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning