Staden betalar inte för mur som förstördes under Weekend-festivalen

Så här såg det ut efter att folk klättrat över muren för att ta sig in på festivalområdet vid Sandudd 2018. Fortfarande har den stora reparationen av muren inte gjorts. Bild: Onni Ojala/Lehtikuva

Vem som ska betala för förstörelsen har varit en långkörare.

När festsugna festivalbesökare och utomstående försökte ta sig in på Weekend-festivalen på Sandudd 2018 rasade delar av en mur mellan den judiska begravningsplatsen och urnlunden. Två år senare är muren inte reparerad och det pågår en tvist om vem som ska betala för förstörelsen.

– Vi gör små reparationer och för diskussioner med Helsingfors kyrkliga samfällighet, säger Yaron Nadbornik som är ordförande för den judiska församlingen.

Församlingarna har krävt att Stadsmiljösektorns förvaltningsdirektörs Silja Hyvärinens beslut från förra sommaren omprövas. Hon fastslog då att staden inte behöver betala något skadestånd för muren. I går bestämde stadsmiljönämnden att beslutet inte omprövas.

– Det är trist att höra, säger Nadbornik.

Hur mycket en reparation kostar kan han inte säga just nu, men tidigare har en summa på upp till 150 000 euro figurerat i medierna. Hans församling polisanmälde också förstörelsen, men polisen valde att inte göra någon utredning.

– Vi hoppades på att staden skulle reparera muren eftersom de hyrt ut området till festivalen.

I sitt beslut om att inte betala ut skadestånd konstaterar staden att den inte varit arrangör för festivalen. Staden skriver att skadan uppstått på begravningsområdet, som ligger utanför festivalområdet och utanför det uthyrda området. I tillägg skriver staden att den inte gett tillstånd att dirigera någon trafik till begravningsplatsen. Enligt den är arrangören ansvarig för skador som kan uppstå hos en tredje part.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning