Staden ändrar sig: Demonstrantläger får stanna kvar

Hundratvå dagar har protesterna mot deportationer pågått. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

De asylsökandes demonstrantläger kan stanna i närheten av Järnvägstorget, förutsatt att lägret blir lite mindre under festivalen Världen i byn. Finland först-demonstrationen måste däremot flytta på sig, men kan förhandla om en ny plats med polisen.

Helsingfors stad har pratat med demonstranterna, med polisen och med räddningsverket om hur området på Järnvägstorget ska användas då det behövs för olika sommarevenemang, bland annat Världen i byn.

Ursprungligen skulle båda demonstrantlägren flytta på sig senast på måndagen.

De asylsökandes demonstrationstält får däremot stanna nära den ursprungliga platsen, enligt Harri Simolin, representant för lägrets finska stödgrupp. Motiveringen var bland annat att de asylsökande lärt sig att hitta till platsen. Staden har förhandlat om saken och kompromissat om att demonstrationen kan stanna på ett lite mindre område än tidigare.

– Efter diskussionerna har vi, tillsammans med polisen, beslutat tänka om när det gäller Järnvägstorget. De asylsökandes demonstration kan stanna på området under Världen i byn-festivalen. Under festivalen krymper demonstrationens område som vi kommit överens, säger Timo Korhonen vid byggnadskontoret i ett pressmeddelande.

Det tidigare beslutet där invandrarfientliga lägret tvingas lämna torget hålls i kraft. Polisen meddelar att förflyttningen ska ske i dag. Finland först-demonstrationen måste flytta från Järnvägstorget, men kan förhandla om en ny plats med polisen. Båda grupperna har demonstrerat på Järnvägstorget ända sedan februari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning