Sri Lankas honorärkonsul Gyllenbögel: ”Attackerna var en förskräcklig överraskning”

De finländska turisterna har också börjat hitta till Sri Lanka. För närvarande handlar det om något under 10 000 personer per år, enligt Amos Gyllenbögel. Bild: Mostphotos

Som honorärkonsul för Sri Lanka är Amos Gyllenbögel bekant med landet och dess folk. Han blev mycket illa berörd av attackerna på söndagen.

Sri Lanka har ingen officiell representation i Finland. De närmaste ambassaderna ligger i Stockholm och Oslo. I stället sköts vissa av Sri Lankas ärenden i Finland av honorärkonsul Amos Gyllenbögel.

– Attackerna var en förskräcklig överraskning, de kunde ha hänt var som helst. Jag har inte mera information om dem och vill helst inte spekulera, säger Gyllenbögel per telefon.

Han har fungerat som honorärkonsul för Sri Lanka i sex år. Innan han fick uppdraget hade han haft olika slags förbindelser med Sri Lanka i flera år.

Något som eventuellt också bidrog var att Gyllenbögels pappa var honorärkonsul för Indonesien.

– De behövde en lokal kontakt. Det var en slump att det blev jag.

Representerar Sri Lanka

Som honorärkonsul är Gyllenbögel en representant för Sri Lanka i Finland och kontaktperson för i Finland bosatta sri lankeser som behöver hjälp till exempel med olika intyg.

– Jag hjälper med råd då jag kan, det är helt frivilligt. Jag får ingen ersättning och har inga exakta uppgifter.

Han och den sri lankesiska befolkningen i Finland träffas regelbundet i olika sammanhang. Det bor flera hundra sri lankeser i Finland och de är väl integrerade i samhället.

– Det som jag tycker är viktigast i att vara honorärkonsul är att försöka skapa relationer mellan länderna, kulturellt och ekonomiskt.

Handeln växer

Finlands handel med Sri Lanka är inte jättestor, erkänner Gyllenbögel, men den växer.

– Finland importerar te, textilier och olika gummiprodukter och vi exporterar teknologi och investeringsvaror. Tillväxten har varit bra sedan inbördeskriget tog slut för tio år sedan.

De finländska turisterna har också börjat hitta till Sri Lanka. För närvarande handlar det om något under 10 000 personer per år.

– Jag är säker på att myndigheterna inte kommer att låta den här situationen eskalera. De har så mycket dåliga erfarenheter av våldet under inbördeskriget, säger honorärkonsuln.

LÄS OCKSÅ Det senaste om attackerna

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning