Sri Lanka väljer nytt parlament

Vallokalerna i Colombo i Sri Lanka förbereddes under tisdagen. Bild: Eranga Jayawardena/TT-AP

Lankeser i munskydd köade socialt distanserade redan innan vallokalerna i Sri Lanka öppnades. Det är parlamentsval och President Gotabaya Rajapaksa hoppas att valet ska stärka hans egen makt ytterligare.

Vallokalsarbetare iklädda skyddsutrustning tillsammans med sjukvårdspersonal ska se till att valet genomförs utan att de som röstar riskerar att smittas med coronaviruset.

– Det finns inte någon risk att smittas med coronaviruset i en vallokal. De är säkrare än stranden, restauranger eller marknader. De är helt coronafria, säger Mahinda Deshapriya från valmyndigheten.

Landet har under 3 000 bekräftade fall av covid-19 och elva dödsfall hittills. President Gotabaya Rajapaksa, som valdes till president i november, menar att det är tack vare honom och hans beslut om strikta restriktioner som landet har klarat sig relativ lindrigt undan.

Han förhoppning är att kunna säkra två tredjedels majoritet i parlamentsvalet, så att han kan genomföra konstitutionella reformer och bland annat stärka sin egen makt. Han hoppas också kunna utse sin bror Mahinda Rajapaksa, tidigare president och premiärminister i den nuvarande övergångsregeringen, till premiärminister.

Vallokalerna öppnade klockan 7 på morgonen och förutom att bära munskydd måste väljarna hålla social distans och ha med sig sin egen penna för att kunna rösta.

– Det var runt 20 personer i kö framför mig men det tog nästan en timme att rösta, säger en kvinna i Kaduwela, en förort till huvudstaden Colombo.

Rösterna väntas vara färdigräknade på torsdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning